< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nem mehet nyugdíjba 40 év munka után

| Mobile | RSS

Nem mehet nyugdíjba 40 év munka után

2011. február 17. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Hiába van 40 év szolgálati ideje, mégsem mehet el kedvezményes nyugdíjba az a nő, aki ezt a januártól életbe lépett törvény alapján kéri. A szabály szerint ugyanis például a szakiskolai évek nem számítanak bele a jogviszonyba. Emiatt sokan elesnek a lehetőségtől. A kormány korábban azért döntött a dolgozók járulékának emeléséről, hogy a nők kedvezményes nyugdíját ki tudják fizetni.

Szinte gyerekkora óta varr. Az 56 éves asszony eddig mindig dolgozott, de most nincs munkája. Örült, amikor meghallotta a lehetőséget, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehet.

„40 év 98 napom van…”

Mégis elutasították. A törvény szerint ugyanis a jogviszonyba nem számít bele a szakiskola. És az a 3 év sem, amit az asszony betegápolással töltött, annak ellenére, hogy akkor is fizette maga után a járulékokat. Így még 2018-ig kellene dolgoznia, de úgy érzi, erre esélye sincs.

„Lehetőségek, az szinte a nullával egyenlő. 56 évet betöltöttem, általában mindenhol fiatalt keresnek” – mondta Mazán Ferencné

A miniszterelnök is beszélt a Parlamentben hétfőn a nők kedvezményes nyugdíjáról, amit még a választási kampányban ígért meg a Fidesz.

„A nyugdíjreform egyik legfontosabb lépéseként január elsejétől a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők életkortól függetlenül dönthetnek a nyugdíjba vonulásról” – mondta Orbán Viktor.

A kormány szerint 25 ezren lehetnek azok, akik élhetnek a lehetőséggel. Ez 30 milliárd forintjába kerülne az államnak. Azért emelték a dolgozók által fizetett nyugdíjjárulékot 9 és félről 10 százalékra, hogy ezt finanszírozni tudják. A Költségvetési Tanács viszont úgy számolt, legfeljebb 10 ezer nő élhet a kedvezménnyel.

A szakértő szerint úgy is nagy engedmény ez a nőknek, hogy a jogviszony számítási szabályai szigorúbbak a normál nyugdíjénál.

„Ha ehhez hozzászámolták volna a felsőoktatási vagy iskolai képzést is, akkor ez azt jelentette volna, hogy akár 5-10 évvel a kötelező korhatár előtt nyugdíjba lehetett volna menni” – mondta Szabics Zsolt, a portfolio.hu nyugdíjszakértője.

A nyugdíjfolyósítónál azt mondták, sokan érdeklődnek a kedvezményes nyugdíj lehetőségéről. De azt még nem tudni, hogy közülük hányan mehetnek el valóban nyugdíjba.
forrás:rtlklub

Leave a Reply 606 megnézve, 1 alkalommal mai nap |