< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gyermekszegénység: kevés az elköltött pénzek látszata

| Mobile | RSS

Gyermekszegénység: kevés az elköltött pénzek látszata

Miközben az ország viszonylag sokat költ a gyermekekre, a pénzek egyenlőtlen felhasználása miatt mégis rosszul állunk a kiskorúak egészségét és a gyermekszegénységet tekintve – állítja a Népesedési Kerekasztal. A születések számának növeléséért dolgozó szervezet a nyugdíjrendszer működését is kritizálta.

Pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszert javasol a Népesedési Kerekasztal. Azért is tartják szükségesnek a radikális változtatást, mert a magyarországi népességfogyás mellett 2050-re nehezen lesz finanszírozható az idősek ellátása. Tartsák nyilván pontrendszerben a befizetéseket, és vegyék figyelembe a gyermekek számát, iskolázottságát is a nyugdíjszámításnál – mondta el a javaslat lényegét Botos Katalin, a Szegedi Tudományegyetem tanára, az ötlet kidolgozója.

A társadalombiztosítás nem ösztönzi a gyermekvállalást, hiszen az emberek öregkori létbiztonsága mindenképpen garantált a nyugdíjjal, ezért a rendszer drasztikus változtatásra szorul – tette hozzá a Népesedési Kerekasztal szakértője. A születések számának növeléséért dolgozó szervezet szerint a pontrendszeren alapuló szisztéma Németországban már bevált.

Nem elég hatékony a gyermekszegénység elleni küzdelem

A Népesedési Kerekasztal a gyermekek egészségügyi és anyagi jólétével kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg.

Sok a párhuzamosság a gyermekek egészsége, szellemi, szociális és lelki jóléte érdekében dolgozók munkájában, ezért az ágazatok intézkedéseit összefogó koordinációs testület létrehozását sürgette Pászti Bea, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense.

A gyermekszegénység megszüntetéséért dolgozó alapítványok forrásait is egyesíteni kellene – hangsúlyozta Kopp Mária orvos, pszichológus, a kerekasztal szervezője. Miközben Magyarország viszonylag sokat költ a gyermekekre – az ötödik helyen vagyunk az OECD országok között -, a gyermekegészség különbségei tekintetében a legrosszabbul állunk, és majdnem a legrosszabbul állunk a gyermekszegénység tekintetében. “Ezért van nagyon nagy szükség arra, hogy ezek a legkülönbözőbb helyen megjelenő alapítványi és egyéb pénzek, amik elvben a gyerekszegénység megszüntetését szolgálnák, ezek központilag valóban a gyermekekhez kerüljenek” – mondta Kopp Mária.
forrás:mr1

Leave a Reply 248 megnézve, 2 alkalommal mai nap |