< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Líbia: repülőgépekről bombázták a tömeget, több mint 600 halott

| Mobile | RSS

Líbia: repülőgépekről bombázták a tömeget, több mint 600 halott

A múlt hét óta fokozódó zavargások során már több mint félezer ember életét vesztette Líbiában – tájékoztat sajtóforrásokra hivatkozva az izraeli Haaretz nevű napilap.

A Human Right Watch szerint csak hétfőn 250 ember életét vesztette, amikor az erőszak átterjedt Bengáziból a fővárosra, Tripolira. Szemtanúk innen arról számoltak be, hogy Líbiai katonai repülőgépek bombázták a tömeget válogatás nélkül. Ezt az értesülést egyelőre nem támasztotta alá független forrás, két Líbiai pilóta azonban Máltába szökött repülőgépével. Ők azt állítják, hogy azért szöktek meg, mert arra kaptak utasítást, hogy támadják meg a tüntetőket. A két ezredesi rangban szolgáló pilóta egy Tripoli mellett elhelyezkedő repülőtérről szállt fel, egyikőjük politikai menedékjogot kért.

Egy szemtanú, Adel Mohamed Száleh, aki politikai aktivistának vallja magát, a helyszinről azt állítja, hogy a bombázók először egy gyászmenetre csaptak le. „Vadászgépek és csatahelikopterek támadják a tömeget folyamatosan. Sok, nagyon sok a halott” – mondja az aktivista, aki szerint 20 percenként ismétlődnek a katonai rajtaütések. Száleh szerint nincs senki sem biztonságban: aki mozog, akár az utcán, akár az autójában, arra lecsapnak.

A tüntetők jelentések alapján egy katonai bázist is megostromoltak, lőszereket próbáltak szerezni, de a szemtanuk szerint a légierő lecsapott rájuk, mielőtt elérték volna a létesítményt.
A tüntetők és biztonsági erők között Bengáziban kirobbant összecsapások hétfőn tovább duzzadtak, és átterjedtek Tripolira is, miután Moammer Kadhafi fia, Szeif al-Iszlám a televizióban bejelentette, hogy apja hatalomban marad, az hadsereg támogatja, és harcolni fog, amíg emberrel és lőszerrel bírja.

Al-Iszlám beszéde alatt már tartottak az összecsapások a fővárosban. Tripoli központja, a Zöld tér volt a harcok epicentruma a szemtanúk szerint, akik szerint mesterlövészek lőtték a tömeget, amely igyekezett elfoglalni a teret. Az összecsapásokba az elnök támogatói is beavatkoztak, autókkal száguldoztak a környéken, elütve a kormányellenes tüntetőket.
A szemtanúk szerint hétfő reggel a tüntetők két állami műholdas televíziót is elfoglaltak, a Reuters tudósítója pedig arról számolt be, hogy a parlament lángokban állt.

Tripolit teljesen lezárták, az emberek otthonaikba menekültek, Bengáziban azonban a lakosok szerint a tüntetők uralják az utcákat a hétfői véres összecsapásokat követően. Szemtanúk szerint a tüntetők ellepték a kiürült rendőrségi épületeket is, ahol fegyverekhez jutottak. Az eddigi arab felkelések során – amelyek Egyiptomban és Tunéziában elüldözték a vezetőket – Líbia rendfenntartó erői léptek fel a legvéresebb módon a tüntetőkkel szemben.

Az Al-Jazeera English hírtelevízió értesülései szerint több országban is lemondtak posztjukról líbiai nagykövetek, tiltakozásul a hazájukban zajló erőszak ellen.

Az AFP francia hírügynökség Tripoliban lakó emberektől úgy értesült, hogy “mészárlás” folyt hétfőn a város két küldő kerületében is. Egy szemtanú elmondása szerint “afrikai zsoldosokkal” teli helikopterek szálltak le az egyik kerületben, és “válogatás nélkül” lőni kezdtek mindenkire, akit az utcán találtak, és sokan meghaltak. A halottak között nők is vannak.

Mivel Líbiából külföldi újságírók nem tudósíthatnak, a nemzetközi sajtó kénytelen szemtanúk, aktivisták és jogvédő szervezetek beszámolóira hagyatkozni, és az országból érkező információkat gyakorlatilag lehetetlen független forrásokból megerősíteni. Így azt sem lehet tudni, hogy pontosan mennyien haltak meg a tüntetések kezdete óta, de az biztos, hogy több százan.

forrás:atv.hu / Haaretz / FH

Leave a Reply 310 megnézve, 1 alkalommal mai nap |