< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kadhafi inkább öngyilkos lesz, de nem adja fel

| Mobile | RSS

Kadhafi inkább öngyilkos lesz, de nem adja fel

Legalábbis a frissen lemondott belügyminiszter szerint a diktátor elmegy a végsőkig. Közben pedig a parlament elnöke be is jelentette, hogy a legtöbb nagyvárosban helyre állt a rend, és vizsgálóbizottság alakul a felkelés körülményeinek kivizsgálására.

Lemondott posztjáról, és a tüntetőket támogatja a líbia belügyminiszter. Abdul Fattah Younis al Abidi a CNN-nek arról beszélt, hogy azután döntött úgy, hogy kilép a kormányból, miután megtudta, hogy mintegy 300 fegyvertelen civilt mészároltak le az utóbbi napokban. A volt miniszter azzal vádolta Kadhafit, hogy a civilek ellen készül átfogó támadást indítani. „Kadhafi arról beszélt nekem, hogy repülőgépek bevetését fontolgatja Bengáziban, mire azt válaszoltam, ha megteszi, emberek ezreit fogják meggyilkolni, mondta a belügyminiszter a CNN-nek.

Abdul Fattah Younis al Abidi szerint Kadhafi egy makacs ember, aki soha nem fogja feladni.
„Vagy öngyilkosságot követ el, vagy megölik”, vázolta a lehetséges végkifejletet Abidi, aki 1964 óta ismeri Líbia diktátorát. A lemondott belügyminiszter egyébként azt jósolja, hogy a forradalom napokon vagy órákon belül győz, és mindenkit felszólít, hogy csatlakozzanak a hatalom ellen vívott intifádához. Már csak azért is, mondta a belügyminiszter, mert a fegyveres erők egyre több tagja dezertál, a fővárosban, Tripoliban is. Véleménye szerint az ország keleti része többé nincs Kadhafi uralma alatt, és a fegyveres erők azt a parancsot kapták, hogy ne nyissanak tüzet az emberekre – kivéve önvédelemből.

A belügyminisztérium eközben első ízben tett közzé hivatalos adatokat a megmozdulásokon meghaltak számáról: közleményük szerint 300 áldozatot követeltek a zavargások. A jelentés szerint a halottak között 189 civil és 111 katona van. A belügyminisztérium szerint legtöbben

Bengázi városában vesztették életüket az egy hete tartó megmozdulások során. Az adatok szerint az ország keleti részén fekvő városban 104 civil és tíz katona halt meg az összecsapásokban. Emberi jogi szervezetek azonban arra figyelmeztetnek, hogy több áldozat lehet, mint amit a belügyminisztérium közölt. A Human Rights Watch úgy tudja, 233 civil vesztette életét, míg az International Federation for Human Rights szervezet szerint 300 és 400 között lehet a civil halottak száma.

Ez történt késő este, aztán pár órával később a parlament elnöke bejelentette, hogy helyreállt a rend Líbia legtöbb nagyvárosában azt mondta, hogy a biztonsági erők “visszaszerezték pozícióikat”. Mohamed Zwei, az Általános Népi Kongresszus vezetője arról is beszámolt, hogy vizsgálóbizottságot állítottak fel, amelynek feladata a Moammer Kadhafi elleni, nyolc napja tartó felkelés körülményeinek kivizsgálása lesz.

forrás:atv.hu / cnn.com / FH

Leave a Reply 287 megnézve, 2 alkalommal mai nap |