< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Eperjes és Szőcs is a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjai között

| Mobile | RSS

Eperjes és Szőcs is a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjai között

2011. február 24. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Eperjes Károly színművészt, Hámori József biológust, ifj. Sánta Ferenc hegedűművészt, Szőcs Géza költőt, kulturális államtitkárt is felkérte a miniszterelnök a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjának – szerepel a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A testület összesen tíz új tagját a Kossuth-díj, a Széchenyi-díj adományozásának rendjéről, valamint a kiváló művész, az érdemes művész, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj alapításáról és adományozásáról szóló januári kormányrendelet-módosítás alapján kérte fel a bizottságot is vezető kormányfő, egyéves időtartamra.

A Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság új tagjának kérte fel a miniszterelnök Bogsch Erik Széchenyi-díjas vegyészmérnököt, gazdasági mérnököt, a Richter Gedeon Vegyészeti Rt. vezérigazgatóját; Eperjes Károly Kossuth-díjas színművészt; Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológust, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatóját, egyetemi tanárt; Görömbei András Kossuth-díjas irodalomtörténészt, az MTA rendes tagját, a Debreceni Egyetem egyetemi tanárát; Granasztói György történészt, az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusát.

Szintén felkérte a miniszterelnök Hámori József Széchenyi-díjas biológust, az MTA rendes tagját, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszorát; Palkovits Miklós Széchenyi-díjas orvost, agykutatót, az MTA rendes tagját, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát; ifj. Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművészt; Szőcs Géza József Attila-díjas költőt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárát; valamint Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogászt, az MTA rendes tagját, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanárát.

A kormány még januárban módosította rendeletben a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélési rendjét korábban szabályozó 2008-as rendeletet. A változás része volt, hogy a bizottságba bekerült a közigazgatási és igazságügyi miniszter, kikerült ugyanakkor onnan a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, valamint az eddig közreműködő tíz szakmai albizottság elnöke.

Változás volt az is, hogy a Kossuth- és Széchenyi-díjjal, valamint az Állami Díjjal korábban kitüntetettek, akadémikusok, egyetemi tanárok, a tudományos, a műszaki, a gazdasági, a művészeti és a kulturális élet képviselői köréből ezentúl nem három, hanem csupán egyéves időtartamra kérnek fel személyeket, számukat pedig tíz főben maximálták.

forrás:MTI

Leave a Reply 576 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: