< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Minden drágul, ha 500 felé tart a benzin

| Mobile | RSS

Minden drágul, ha 500 felé tart a benzin

Nem kizárt, hogy szerdától ismét 4-8 forinttal drágul az üzemanyag.

Néhány hónapon belül Magyarországon akár ötszáz forintnál is többe kerülhet egy liter üzemanyag – írja a Népszabadság. A lap által megkérdezett szakértők szerint ez azon múlik, hogy az arab világban tapasztalható feszültségek tartósan száz dollár felett tartják-e a hordónkénti nyersolajárat.

A Mol jövő szerdától akár 4-8 forinttal emelheti árait. Az elemzők azt mondják, a líbiai események nyomán kialakult árrobbanás átmeneti, de igen drasztikus lesz. Más szakértők szerint az olaj árát egyértelműen geopolitikai tényezők hajtják felfelé, az észak-afrikai események nincsenek komoly hatással a globális ellátásra. Londonban 119, New Yorkban pedig 103 dollárt is adtak tegnap a Brent, illetve a WTI típusú kőolaj hordójáért.

A magyar inflációs kosárban az üzemanyagok jelentős, 4,5-5 százalékos arányt képviselnek, de drágulásuk – a szállításon keresztül – az élet gyakorlatilag valamennyi területén érezteti hatását. Mindezek miatt nehéz megjósolni az infláció alakulását.

Jellemző, hogy a Magyar Nemzeti Bank november végén publikált inflációs előrejelzésében még csupán 85,8 dolláros olajárral számolt. Ugyanakkor az olajár megugrása nincs érdemi hatással a magyar növekedési kilátásokra, és ez igaz uniós szinten is. A Deutsche Bank szerint 120 dollárnál törik meg a világgazdasági növekedés.
forrás:hír24

Leave a Reply 318 megnézve, 1 alkalommal mai nap |