< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bakondi: a liberális szemlélet tönkretette a katasztrófavédelmet

| Mobile | RSS

Bakondi: a liberális szemlélet tönkretette a katasztrófavédelmet

A főigazgató szerint az elmúlt nyolc év kormányzása hatalmas károkat okozott, a rendszer újjászervezését azonban megkezdték.

Árvíz, belvíz, löszfal-omlás, földrengés után most jön az olvadás. A hosszútávú tervezés helyett most a napi gondokkal foglalkozik a katasztrófavédelem. Bakoni György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság régi-új vezetője vonta meg az elmúlt nyolc hónap mérlegét.

A szakember a Vasárnapi újságnak elmondta, az elmúlt nyolc év túlzottan liberális jogszabály-alkotása már-már a közbiztonságot veszélyeztette. Különösen komoly problémák adódtak a vízrendezés, a közlekedés, az ipar és a tömegrendezvények lebonyolítása körül. Elegendő említeni a belvíz elleni védekezés hiányosságait – a Wesselényi-terv derékba törését – amely ma hét megyében okoz hatalmas károkat ingatlanokban, mezőgazdasági területekben.

Az ipar tevékenységének szabályozatlanságát – katasztrófavédelmi szempontból – jól mutatja a devecseri iszapkatasztrófa. A közúti fuvarozásban a korábbi szigorú rend megszűnt, a veszélyes szállítmányok hatósági kontrollja és határellenőrzése gyakorlatilag nem működik. A tömegrendezvények szervezésének szabályozatlanságát reprezentálja a 2006 augusztusi tűzijáték, vagy a West Balkán tragédiája. Utóbbi esetben kész csoda hogy komolyabb tragédia – például tűzeset – nem történt, hiszen semmiféle tűzvédelem nem volt a szórakozóhelyen.

Bakondi György elmondta, a kormány megkezdte a katasztrófavédelem újbóli megerősítését, példának okáért 35 jogszabályt módosított amely eredményeként az élet- és vagyonbiztonság lényegesen javult.

Az intézményrendszerben azonban súlyos hanyatlást okozott az elmúlt nyolc esztendő. A katasztrófavédelem létszáma például 300 fővel csökkent, a finanszírozás hiányossága pedig a működésképtelenség szélére jutatta az igazgatóságot. Ez eszközpark elavult, például a tűzvédelmi eszközök 1987-es beszerzésűek. A problémák orvoslását már megkezdték. Elkezdődött a szervezeti átalakítás, megújul a képzési rendszer, és elkezdődött a szemléletváltás is. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert az attitűdök terén kifejezetten nagy volt a hanyatlás. Az utóbbi években szinte nyugdíjba kényszerítették az embereket, ma az átlagéletkor alacsony, a 38-50 éves korosztály gyakorlatilag hiányzik. Kiüresedett a hivatás, szétverték a közösségeket, egészen a hadseregtől az önkéntesekig. Az azért örömteli, hogy Devecsernél újra kezdett épülni a csapatszellem.

Készülőben van a katasztrófavédelmi törvény módosítása, amelynek elsődleges célja a rendszer átfogó korrekciója. Új alapokra kell helyezni a hivatásos állományok bevethetőségét, a polgári védelmet, a nagy veszélyhelyzetek irányítását, az iparbiztonsági hatóságot, a biztosítási rendszert, valamint a tűzvédelem szabályozását – tette hozzá Bakondi György.
forrás:mr1

Leave a Reply 1024 megnézve, 1 alkalommal mai nap |