< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Lesz-e következő évad a József Attila Színházban?

| Mobile | RSS

Lesz-e következő évad a József Attila Színházban?

2011. február 27. | hozzászólás | Kultúra

Lesz-e következő évad a József Attila Színházban?

Méhes László, a József Attila Színház igazgatója tegnap rendkívüli társulati ülésen közölte, nem hosszabbítják meg a dolgozók szerződését.

Január végén Tarlós István főpolgármester hivatalában fogadta Méhes Lászlót, a József Attila Színház igazgatóját és a társulatot képviselő Esztergályos Cecíliát. Most ismét ellentmondásos hírek érkeznek a teátrum sorsáról. Csütörtök délután rendkívüli társulati ülést tartottak, amelyen az intézmény igazgatója közölte a dolgozókkal, a főváros vezetése arra kérte, a következő évadtól ne hosszabbítsa meg a munkavállalók és egyéb foglalkoztatottak szerződését. Így az idén ötvenöt éves színház megszűnhet önálló intézményként működni, s társulatát feloszlathatják.

Méhes László az egy hónappal ezelőtti találkozón felajánlotta: ha garanciát kap a színház megmaradására, kész lemondani tavaly nyáron egyhangú közgyűlési támogatással elnyert igazgatói megbízatásáról, hogy a következő évadtól már olyan vezető állhasson a teátrum élén, aki minden szempontból bírja a városvezetés bizalmát és támogatását. A főpolgármester ezt akceptálva közölte, szívesen látná a leköszönő direktort főrendezőként az új vezetésben.

Esztergályos Cecília szerint semmi nem változott a főpolgármesterrel egy hónappal ezelőtt tartott találkozó óta, amelyen az hangzott el, hogy a színház jelenlegi vezetésének távozása után a társulatban nem lesz változás.

Csomós Miklós: színház marad

Hallgassa meg Csomós Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, téves az az értelmezés, miszerint a jelenlegi igazgatónak fel kellene oszlatnia a társulatot. Az önkormányzat arról döntött, hogy először egy színházi célú hasznosítási pályázatot ír ki, s ha ez eredménytelen, akkor vezetői pályázattal keresnek igazgatót az intézmény élére. A József Attila Színház azonban továbbra is színházként működik majd, csupán arra hívták fel a direktor figyelmét, hogy nem köthet hosszú távú szerződést a színészekkel és dolgozókkal.

„ Méhes László az utóbbi időben két dolgot tesz: vagy elhallgat vagy pánikot kelt. Az elhallgatás: tavaly 270 milliós hiányt tártak fel a színháznál. Ezek után ő egy 30 millió forintos szerződést kötött a régi igazgatóval művészeti tanácsadásra, több tíz milliós jutalmakat, prémiumokat osztott ki. Ami a pánikkeltést illeti: jelen pillanatban nincs szó arról, hogy fel kell oszlatni a társulatot. Arról van szó, hogy egy hasznosítási pályázatot ír ki az önkormányzat, hogy találjunk egy olyan működtetőt, aki önkormányzati támogatás nélkül tudja működtetni a színházat. Ha ilyet nem találunk, akkor színházigazgatói pályázatot írunk ki, és ott színház lesz. Tehát nem más célra, mert ebben is csúsztatás van időnként, hogy más célra akarjuk használni a színházat. Nem, színház lesz, színház marad.”
forrás:mr1

Leave a Reply 352 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: