< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán: Óriási erőket mozgósítunk

| Mobile | RSS

Orbán: Óriási erőket mozgósítunk

Magyarországnak is érdeke, hogy sikeres legyen a közelgő euróövezeti csúcstalálkozó, és az euró helyzete stabilizálódjon – jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben, miután tárgyalt Herman Van Rompuyjel, az unió állam- és kormányfői tanácsának elnökével.

A magyar miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy a tagállamok az aktuális nemzetközi problémák közepette se feledkezzenek el az euró megmentésének kérdéséről – közölte az MR1 – Kossuth Rádió Krónika című műsora.

A soros és az állandó uniós elnök megbeszéléseinek egyik fő témája természetesen a líbiai válság volt. Orbán Viktor a várható uniós reagálásról a következőket mondta:

„Az Európai Unió súlyos pénzeket és nagyon komoly erőket mozgósít annak érdekében, hogy a válság kezeléséből kivegye a maga részét. Az unió szerintem remekül dolgozik, és minden esélyünk megvan arra a következő hét elején átfogó választ adjunk, hogy mit fog tenni az unió. Az előkészületek jól állnak, de szükség van még néhány napra.”

A kormányfő sorsdöntőnek nevezte az eurózóna tagországainak márciusra tervezett csúcsértekezletét, mert az ott hozott döntések segíthetik a magyar soros uniós elnökségre jutó feladatok sikeres végrehajtását is.

„A magyar elnökségnek a legfontosabb célkitűzése az, hogy a 27 tagállam közötti gazdasági koordinációt elősegítsük, és az eddigi tapasztalatom az, hogy a legtöbb gondunk pont az eurózónához tartozó államokkal van. Úgyhogy mint az Európai Unió soros elnökét adó ország miniszterelnöke is nagyon remélem, hogy az eurózónához tartozó államok egymás között el tudnak dönteni néhány fontos kérdést, mert az meg fogja könnyíteni a huszonhetek közötti gazdasági koordináció most még nyitva maradt konfliktusos kérdéseit. Óriási erőket mozgósítunk intellektuális és bürokratikus kapacitás szempontjából, de nem haladunk elég gyorsan. Legutóbb is azt tudtuk mondani, hogy a tizenegy súlyos kérdésből egyet, esetleg kettőt tekinthetünk megoldottnak, holott a március harmadik hetének végén esedékes uniós miniszterelnöki csúcsra már úgy szeretnénk jönni, hogy csak egy, maximum három nyitott kérdés legyen, amit miniszterelnöki szinten kell rendezni, minden mást szeretnénk alsóbb szinten megoldani.”
forrás: vg.hu/Szerző: MR1 – Kossuth Rádió

Leave a Reply 1130 megnézve, 1 alkalommal mai nap |