< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megtorpant a kelta tigris – belebukott az ír kormány

| Mobile | RSS

Megtorpant a kelta tigris – belebukott az ír kormány

Írországban az eddigi kormányzópárt megsemmisítő vereséget szenvedett az előrehozott parlamenti választásokon, támogatói majdnem kétharmadát elvesztette.

Bár a hivatalos végeredményt nem hirdették még ki, az már most is világos, hogy az eddigi legnagyobb ellenzéki párt, a Fine Gail fölényes győzelmet aratott, és a szavazás teljesen átrajzolta Írország sok évtizedes politikai térképét.

A mostani előrehozott választásokra azért került sor, mert az ország a csőd szélére került, amelyet csak nagyszabású, az EU és az IMF által adott mentőcsomaggal tudott elkerülni. Ám a mentőcsomag folyósításához szükséges költségvetési reformokat és jelentős megszorításokat Brian Cowen kormányfő csak úgy tudta elfogadtatni a parlamenttel, hogy lemondott pártvezetői posztjáról és új választásokat írt ki. A választók pedig most keményen megbüntették a pártot, amiért nem tudta folytatni a “kelta tigris” diadalmenetét.

Mivel a rendkívül komplikált ír választási rendszerben a kompenzációs szavazatok kiszámítása időbe telik, még néhány választókörzet eredményét nem tudták váglegesíteni. Ám a Fine Gail már eddig 68 mandátumot szerzett, a Munkáspárt 35-öt, így valószínűleg ez a két párt alkot majd koalíciót. Az eddigi kormányzópárt viszont mindössze 17 mandátumot kapott, éppen annyit, mint a független jelöltek összesen. Az északír politikából ismert Sinn Fein 13 mandátumot szerzett.

Az új miniszterelnökjelölt, Enda Kenny közölte: máris tárgyalásokat kezdett európai illetékesekkel, a megalakuló új kormány legfontosabb feladatáról, az adósságkezelésről, mert szeretné elérni, hogy könnyítsenek az Írországnak nyújtott mentőcsomag igen kemény feltételein.
forrás: mr1

Leave a Reply 1128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |