< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Csupán pénzbehajtás az Orbán-csomag

| Mobile | RSS

Csupán pénzbehajtás az Orbán-csomag

2011. március 3. | hozzászólás | Közélet

Pár hónap alatt megbukott a Fidesz költségvetése, ezt a Széll Kálmán Terv is bizonyítja – összegezték tegnap együttes ülésükön az MSZP elnöségének, illeteve frakciójának tagjai.

Az ellenzéki politikusok zárt ajtók mögött arról beszéltek, hogy az Orbán-csomag nem a strukturális reformokról szól, hanem megszorításokról, adóemelésről, azaz pénzbehajtásról. A költségvetésről úgy vélekedtek, hogy azon a Fidesz ütött lyukakat például az állami túlköltekezéssel, az igazságtalan adórendszerrel, a rossz gazdaságpolitikával. Az adórendszer -, amely a szegényektől elvesz, a gazdagoknak viszont még többet ad, s amely már meg is bukott – önmagában mintegy 500 milliárd forinttal csökkentette a költségvetés bevételét, ezért vált elkerülhetetlenné a megszorítás. A kedden bejelentett csomag pedig azokra rak újabb és még súlyosabb terheket, akik eddig is védtelenek voltak.

Bár Orbán Viktor folyamatosan új munkahelyeket ígér, a csupán nagy vonalakban felvázolt Széll Kálmán terv viszont nem járul hozzá ehhez, nem biztosítja a fenntartható fejlődést, és egyre inkább távolodik az igazságos közteherviseléstől. Az MSZP szerint a csomag átmenetileg csökkentheti ugyan az államháztartás hiányát, de se közép-, se hosszú távon nem képes tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot. A kormány az eddig felhalmozott tartalékokat és ezzel az ország jövőjét éli fel, a megtakarításokat csoportosítja át, forrásokat von ki az egészségügyből, az oktatásból, elvesz a nyugdíjasoktól és olyan szektorokat lehetetlenít el, amelyek az ország hosszú távú növekedését alapozhatnák meg.

Az ellenzéki politikusok úgy vélték, rossz irányba tart az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, ezzel szemben a szocialista kormányok korábban számos reformot kezdeményeztek, amelyeket a fideszesek megakadályoztak. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető már a terv bejelentésekor kijelentette, örül annak, hogy a fideszesek végre rájöttek a strukturális reform és a költségvetési hiány csökkentésének szükségességére. A politikus tegnap is azt hangoztatta, hogy a szocialisták készek támogatni minden olyan tényleges reformot, ami megfelel az ország érdekeinek, de a leghatározottabban ellenzik a nehéz körülmények között élők újabb megsarcolását.

forrás: Népszavaonline

Leave a Reply 308 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: