< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lecsapott a Fidesz a felcsúti polgármesterre

| Mobile | RSS

Lecsapott a Fidesz a felcsúti polgármesterre

2011. március 3. | hozzászólás | Közélet

Miközben a tavaly októberi önkormányzati választásokon „narancsba borult” az egész ország, Felcsúton vaskos meglepetés született: a független jelöltként induló, a települést 2002 óta irányító Varga György tíz szavazattal legyőzte a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét.

Bár számos településen előfordult, hogy a kormánypárti aspiráns kikapott a független vetélytársától, ám Felcsút más kategória. Ez ugyanis Orbán Viktor kormányfő „faluja”– legalábbis a Fidesz elnöke, az ország miniszterelnöke ezer szállal kötődik a településhez: itt épített családi házat, itt focizott évekig igazolt futballistaként, és itt alapította meg a Puskás Ferenc Akadémiát.

A Fidesz tavaly őszi felcsúti kudarcát enyhítette, hogy a hét képviselő-testületi mandátumból ötöt sikerült megszerezniük, amivel igen szűkre szabták a független faluvezető mozgásterét. Már az első hetekben feszült helyzet alakult ki a fideszes többség és Varga György között,mivel a képviselő-testület kezdeményezte a falu jegyzőjének visszahívását, amivel a polgármester nem értett egyet. A felcsútiak másfél hónap alatt több száz aláírást gyűjtöttek össze a jegyzőjük védelme érdekében, aki azonban belefáradt a hadakozásba, és végül közös megegyezéssel távozott a hivatalból.

A feszült viszony miatt várható volt, hogy a fideszes többség az első adandó alkalommal lecsap a polgármesterre is. Erre nem kellett sokat várniuk, mivel az önkormányzati törvény tavaly decemberben életbe lépett egyik módosítása szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek valamilyen köztartozása van, és azt a felszólítást követően 60 napon belül nem rendezi. Bár Felcsúton nem volt köztudott, hogy Varga Györgynek köztartozása lenne, a képviselők mégis tudomást szereztek a dologról.

Hogy honnan, azt egyelőre nem tudni. Mészáros László, Felcsút fideszes alpolgármestere megkeresésünkre nem árult el részleteket az ügyről.

Úgy tudjuk, hogy Varga György – aki többszöri megkeresésünkre sem reagált – a bíróságon támadta meg a testületi határozatot. Meg nem erősített információink szerint a polgármesternek nem magánszemélyként, hanem egy felcsúti székhelyű fuvarozó cég tulajdonosaként keletkezett több millió forintos adótartozása, amelyről képviselőtársai a vagyonnyilatkozatából szereztek tudomást.
forrás:népszabadságonline

Leave a Reply 341 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: