< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hamuvá válik az adóbevétel a dohánytiltás miatt

| Mobile | RSS

Hamuvá válik az adóbevétel a dohánytiltás miatt

2011. március 4. | hozzászólás | Közélet

Komoly pénzektől esik el az állam, módosítani kell a költségvetést.

Legalább 32,5 milliárd, legfeljebb 58,5 milliárd forint a jövedéki adóbevétel kiesést jelent 2011-ben, ha a jelenlegi formájában fogadják el a dohányzás visszaszorításáról szóló törvényjavaslatot – közli a Napi Gazdaság. A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NVA) pénzügyi elemzésére hivatkozik. Az NVA a költségvetés mielőbbi módosítását kéri, ha a parlament két héten belül elfogadja a javaslatot.

A dohányfogyasztás a harmadik negyedévben 7-14, az utolsóban 11-19 százalékkal csökkenhet, így 13-15 milliárd forint jövedéki adóbevétel esik ki. A tiltás a vendéglátóhelyeken az alkoholfogyasztást 15-24 százalékkal vetheti vissza, aminek adóbevétel vonzata 2,5-3 milliárd forint. A cigaretta kieső áfája további 4,5-8,5 milliárd forintot jelent, ehhez járul a vendéglátásból származó áfabevétel kiesése. Az átmeneti időszakban már megvásárolt, de visszaadni kényszerült adójegyek értéke újabb néhány milliárd forint lehet – írja a lap.

A Magyar Dohányipari Szövetség korábban már figyelmeztetett rá, hogy a költségvetésbe 50 milliárd forinttal kevesebb folyhat be a kisebb jövedéki adó és áfabevétel miatt, ráadásul tovább csökkenhet a helyi önkormányzatok bevétele és jelentősen nőhet a munkanélküliség is.
forrás: hír24/Forrás: MTI

Leave a Reply 276 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: