< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Összeomlás szélén Pest megye

| Mobile | RSS

Összeomlás szélén Pest megye

2011. március 10. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Először az iskolákban, később már a szociális otthonokban sem tudtak meleg ételt adni a Pest megyei önkormányzat által fenntartott intézményekben, újabban pedig a rászoruló felsőoktatási hallgatók nem kapják meg ösztöndíjukat, mert a milliárdos hiánnyal gazdálkodó helyhatóságnak nincs pénze a fizetésre.

Amint megérkezik a hiányzó összeg a Pest megyei önkormányzattól, az Alapkezelő azonnal továbbutalja a Bursa Hungarica ösztöndíjakat a folyósító felsőoktatási intézményeknek – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Wekerle Sándor Alapkezelő. Az alapkezelő arra reagált, hogy a nap folyamán a Pest megyei MSZP-frakció tudatta, több száz szociálisan rászoruló Pest megyei fiatal nem juthat hozzá a Bursa Hungarica ösztöndíjához, mert a megyei önkormányzatnak nincs pénze a rá eső egyharmadnyi rész finanszírozásához.

Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke megerősítette: a január végi határidőig valóban nem tudták átutalni az előző félévben megítélt díjakból rájuk eső 5 millió forintot, mert nincs miből, ezért Pest megyében 250-300 fiatal most nem kaphatja meg az ösztöndíjat. A Wekerle Sándor Alapkezelő közleménye emlékeztet: Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszer célja, hogy támogassa a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok részvételét a felsőoktatásban.

A Pest megyei önkormányzatnak 2010. augusztus 31-ig kellett volna teljesítenie az utalást. A Wekerle Sándor Alapkezelő többször is egyeztetett az önkormányzattal a fennálló problémáról. Az önkormányzat elnöke elismerte a tartozást és ígéretet tett annak rendezésére, de hivatkozással a megye nehéz anyagi helyzetére, az utalás határidejét megnevezni nem tudta.

Csütörtöktől Pest megyében lesz olyan szociális intézmény, ahol az önkormányzat a középiskolákhoz hasonló módon, vagyis helyből érkező meleg étellel vagy hideg élelem osztásával oldja meg a közétkeztetési patthelyzetet, mivel a szolgáltató szombattól ezekben az intézményekben sem hajlandó főzni a megyeháza tartozása miatt. A megyei önkormányzat sajtófőnöke közleményében leszögezte: összességében megoldott a közétkeztetés a megyében, de az ellátás nem teljes körű és annak minősége, valamint a tartalma sem felel meg az igényeknek. “A rend megnyugtató helyreállításában számítunk a HunGast józan belátására” – írta Ambrus András.
forrás:gazdasági rádió

Leave a Reply 341 megnézve, 1 alkalommal mai nap |