< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az EU figyelemmel fogja kísérni a magyar médiatörvény alkalmazását

| Mobile | RSS

Az EU figyelemmel fogja kísérni a magyar médiatörvény alkalmazását

Üdvözlendő a magyar médiatörvény módosítása, és az Európai Unió figyelemmel fogja kísérni annak alkalmazását – mondta Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán Strasbourgban, Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Utalt arra is, hogy csütörtökön az EP a médiatörvénnyel kapcsolatos állásfoglalásról szavaz.Az EP-elnök szerint a magyar médiaügyben lezajlott folyamat azt mutatja, hogy hatékonyan működik az az uniós mechanizmus, amely összeveti a tagállami jogszabályokat az unió jogi követelményeivel.

Buzek méltatta, hogy a magyar kormány figyelembe vette az EU által megfogalmazott aggályokat, és gyorsan cselekedett. Az volt az európai intézmények elvárása – emlékeztetett -, hogy hozzák összhangba a törvényt az EU alapszerződésével és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvvel. Schmitt Pál a sajtótájékoztatón leszögezte: “Magyarországon a demokrácia száz százalékosan működik, és az emberi szabadságjogok érvényesülhetnek, beleértve a szólás, a véleménynyilvánítás, a sajtó szabadságát is”. A csütörtöki EP-ülés napirendje szerint a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban két állásfoglalás-tervezetről fognak szavazni a képviselők. Először arról, amelyet a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt frakciója nyújtott be. Ez a szövegtervezet méltatja a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti eredményes egyeztetést, ugyanakkor elítéli a médiatörvény kapcsán a magyar kormány elleni támadásokat. A másik a szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és radikális baloldaliak közös tervezete, amely szerint a törvény módosítása túl szűk területre korlátozódott, ezért alapvető változtatásokra van szükség.
forrás:hír3

Leave a Reply 225 megnézve, 1 alkalommal mai nap |