< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gémesi: Veszélyes lehet az állami kontrol az önkormányzatoknál

| Mobile | RSS

Gémesi: Veszélyes lehet az állami kontrol az önkormányzatoknál

Nem egy-egy önkormányzati típusra jellemző a csőd előtti vagy csődközeli helyzet, hanem majdhogynem a teljes önkormányzati rendszerre; ezen belül is a megyei önkormányzatok vannak a legnagyobb gondban, egyharmaduk komoly problémákkal küzd – nyilatkozta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára a Duna Televízióban.

.

“Pest megye tipikus példája és bizonyítéka annak, hogy a magyar önkormányzati rendszer hova jutott azzal a gondolkodással, amelyet az előző kormány, a szocialisták képviseltek” – szögezte le Tállai András. Az államtitkár hozzátette: hiba lenne Pest megyét úgy kezelni, mint ahol most felszínre jött egy probléma, amit tűzoltással elkezdenének megoldani – összességében, globálisan kell nézni a megye helyzetét.

Természetesen számukra is nyújt lehetőséget az önkormányzatok megsegítésére most létrehozott pályáztatási rendszer, a megye élni is fog ezzel a lehetőséggel; a pályázatuk napokon belül, talán elsőként érkezik majd meg a Belügyminisztériumhoz – mondta Tállai András.

Idén harmincegy milliárd forintot különített el a kormányzat a költségvetésben az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére; pályázni – az eddigiektől eltérően – idén három alkalommal lehet – derült ki a beszélgetésből. Az új szisztéma célja a helyhatóságok által felhalmozott számlatartozások rendezése – csakis a napi működéshez köthető közüzemi és az ellátottak élelmezési számláiból adódó, hatvan napon túli – lényegében az elmúlt év végéig teljesített – számlák jöhetnek szóba. A politikus hangsúlyozta: egyszeri támogatásról van szó, ezzel szeretnék idén rendezni a helyzetet, hogy e tekintetben is tiszta lappal induljanak az önkormányzatok.

“Egységesen el lehet mondani, hogy az önkormányzatok ki lettek véreztetve az elmúlt időszakban. Idén is még 45 milliárd forinttal csökkent a mozgástér, tehát összességében tovább romlott a helyzet” – mondta el Gémesi György , a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. Látni kell, hogy más megyékben is vannak problémák; tehát egyet kiragadni a tizenkilenc megyék közül veszélyes lehet, hiszen az összes többi megye is mondhatná, hogy arányosan ezekre a forrásokra szeretne igényt tartani – fűzte hozzá Gémesi György.

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy a tervek szerint kormányzati vagy állami felügyelethez kötnék a jövőben a helyhatóságok hitelfelvételét, Gémesi György úgy válaszolt: az önkormányzatok nagyrészt azért vettek fel hitelt, hogy a kötelező feladatok ellátásához biztosítani tudják a feltételeket. Mások pedig azért, hogy az EU-s pályázatokhoz meglegyen az önkormányzati önerő. Ezek a típusú hitelek szükségesek voltak, és nem kellene azt jelenteniük, hogy a következő időszaktól kezdve az állam közvetlenül kontrollálja ezeket a hiteleket.
forrás:vg.hu

Leave a Reply 291 megnézve, 1 alkalommal mai nap |