< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Százszámra veti partra a holttesteket a tenger – cunami percről-percre

| Mobile | RSS

Százszámra veti partra a holttesteket a tenger – cunami percről-percre

Ahogy vonul tova az ár, úgy kezdik meg a károk felmérését: egyszerre sok száz áldozatot kell majd beazonosítani, ugyanis a tenger tömegével veti partra a holttesteket.


15:22
Véres tengerpart

Újabb két 5,1-es erősségű utórengés rázta meg Japán keleti partjait, adták hírül az USA földtani kutatói. A szakemberek nem tudnak pontos előrejelzéseket adni az utórengésekre, de az biztos, hogy a 8,8 erősségű földrengést akár több ezer utórengés is követi majd Japánban. Tóth László szeizmológus a Független Hírügynökségnek elmondta: bár Japán élen jár a földrengésbiztos építkezésben és a biztonsági technológiák alkalmazásában, egy ilyen nagy erejű földmozgást nem lehet következmények nélkül átélni.

17:14
Halálszámok

A japán rendőrség arról számolt be, hogy a halálos áldozatok száma háromjegyűre emelkedett. Ez a szám nem tartalmazza a Szendáj partjainál talált 2-300 áldozatot. A rendőrség legfrissebb beszámolója szerint a halálos áldozatok száma 110, az eltűnteké 350, és a tragédiának 544
sérültje van.

17:10
Amerika védekezik

Kitelepítették Észak-Kalifornia egyes területeit a várható cunami miatt. Az Oregoni hatóságok szintén a part menti területek elhagyását sürgetik, az iskolák pedig zárva tartanak a part mentén.

16:24
A csapás ereje

A Guardian szemtanúkat szólaltatott meg, akik szerint a földrengés olyan pusztító erejű volt, mint a Katrina hurrikán és a tavalyi, Haitit romba döntő földrengés együttvéve.

16:19
Felülnézetből

16:09
80 perc múlva a tenger oldalba kapja Amerikát

Előrejelzések szerint az árhullámok helyi idő szerint de. 11:30-ra (Magyarországon ekkor épp 17:30 lesz) érik el az USA nyugati partjait.

16:03
Gázfáklya lobbant

A Japánt végigdúló cunami rengeteg kárt tett az ipari létesítményekben, becslések szerint a “felkelő nap országa” GDP-jének egy százalékát elvesztheti. A képen egy gáztározó lángol.

15:52
Szökőár után

140 évvel a legnagyobb földrengés rázta meg japánt, a 10 méter magas hullámokkal támadó cunami egyszerűen elsöpörte Kessenumát.

15:38
Víztorony

Miyako, Ofune és Kamaishi városában a vízállást mérő eszközök csődöt mondtak, noha tíz méter magasságig működniük kellene – így valószínű, hogy a cunami ennél is magasabb volt.

15:36
Brit kutató- és mentőcsapatok érkeznek

A brit kormány biztosította Japánt támogatásáról, mentő- és kutatócsapatokat, valamint szakértőket küldenek az áldozatok azonosításához. A csapatok „bevetésre készek”, most még azt vizsgálják, hogy hogyan lehet leginkább segíteni a földrengések és cunami áldozatainak, mondta William Hague, Nagy-Britannia külügyminisztere.

15:33
Az USA nem tanácsolja Japánt

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma felkérte állampolgárait, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Japánba, adta hírül a BBC.

15:31
Brutális robbanás – CNN-képsorok

15:24
Berobbant a petróleumüzem

A rendőrség nagyobb robbanásról számolt be, ami Sendai egy petróleumvegyészeti komplexumában történt, jelenti a BBC.

15:22
Véres tengerpart

A Guardian a japán rendőrségre hivatkozva azt írja, Sendai partjainál 200-300 holttestet sodort partra a víz.

Japán történetének egyik legdurvább földrengésének reggeli-délelőtti krónikáját itt találja.
forrás:atv

Leave a Reply 465 megnézve, 1 alkalommal mai nap |