< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kritikus állapot Lesz-e atomkatasztrófa Japánban?

| Mobile | RSS

Kritikus állapot Lesz-e atomkatasztrófa Japánban?

Radioaktív gőzt engedtek ki a földrengés sújtotta Japán északi részén fekvő Fukusima két atomerőművének reaktoraiból, hogy csökkentsék a bennük szokatlanul magasra emelkedett nyomást. Lehetséges ugyanakkor, hogy a reaktor fűtőrúdjai már meg is olvadtak.

Radioaktív gőzt engedtek ki a földrengés sújtotta Japán északi részén fekvő Fukusima egyik atomerőművének reaktoraiból szombaton, hogy csökkentsék a bennük szokatlanul magasra emelkedett nyomást; előzőleg egy másik erőműben is ugyanilyen műveletet hajtottak végre.

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében.

A radioaktív gőz kiengedésével szerencsére sikerült csökkenteni a nyomást a tokiói elektromos művel fukusimai atomerőművében, amelynek hűtése leállt a pénteki földrengés miatt.

Lehetséges ugyanakkor, hogy a reaktor fűtőrúdjai olvadnak, vagy már meg is olvadtak. Ez a reaktor túlhevüléséhez és sérüléséhez vezethet, de a környezetet mindaddig nem szennyezi, amíg a reaktor burka ép. Hogy így van-e arról hivatalosan még nem közöltek semmit.

A Tokyo Electric Power Co. – a Nuclear and Industrial Safety Agency (NISA) felé tett – jelentése szerint nem csak a hűtés állt le a pusztító földrengés miatt, hanem a hűtőrendszerbe vizet szállító mechanizmus is feladta a szolgálatot. Amennyiben nem hűtenek egy reaktort, úgy az a túlhevülés miatt kritikus állapotba kerül.

A TEPCO szerint nagy erőkkel küzdenek a helyreállításokon, generátorokkal próbálnak áramot termelni, egy reaktorblokk esetében már sikerül visszaállítani a rendes működést – írja az asahi.com.

Yukio Edano, japán kormányszóvivő szerint nem észleltek szivárgást egyik reaktorból sem.

Szakértők szerint ha jut is ki nukleáris sugárzás a reaktor környezetébe, az nagyon kicsi lesz, a csernobilihez hasonló katasztrófa pedig nem következhet be.

“Könnyű vizes reaktorok esetében ez lehetetlen. Hűtés hiányában emelkedik ugyan a hőmérséklet, ám attól a reakció leáll” – nyilatkozta Szekimura Naoto, a Tokiói Egyetem professzora. “A legrosszabb esetben lesz ugyan némi radioaktív sugárzás és sérülés a berendezéseken, de robbanás nem. Ha gondosan végzik a szellőztetést, nem jut ki sugárzó anyag. Három kilométer sugarú körön túl biztos nem” – tette hozzá.

Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.

A két fukusimai erőmű egymástól 12 kilométer távolságra – a japán fővárostól, Tokiótól pedig mintegy 250 kilométerre északra – található. A földrengést követően a két erőműben összesen öt reaktornál – az 1-es erőműnél két reaktornál, a 2-es erőműnél három reaktornál – rendeltek el atomenergetikai szükségállapotot.

Ez volt az első alkalom a szigetországban, hogy atomenergetikai szükségállapotot rendeltek el.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 833 megnézve, 1 alkalommal mai nap |