< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Elmozdult a Föld tengelye a japán földrengéstől

| Mobile | RSS

Elmozdult a Föld tengelye a japán földrengéstől

A legnagyobb japán szigetet 2,5 méterrel tolta odébb a rengés. Eddig háromezer embert hoztak ki a romok alól, de a mentést nehezítik az utórengések, melyekből már harminc volt, köztük egy 7-es erősségű.

Csak napfelkelte után lett nyilvánvaló az a mérhetetlen pusztítás, amit a pénteki földrengés és szökőár okozott Japán északkeleti részén. A Tokiótól 100 km-re lévő Oarai város lakosai döbbenten látták, mijük maradt. „A háztartási gépek lezuhantak a földre, a mosógép messzire repült” – sorolta egy üzletasszony. A 10 méteres víz házakat, járműveket sodort el: mindent, ami az útjába került.

Azóta is folyik a kutatás a túlélők után. Eddig már háromezer embert hoztak ki a romok alól. Sokan igyekeznek életjelet adni magukról, az egyik kórházban például a tetőre kirakott S.O.S. felhívással kértek az emberek segítséget.

A Richter-skála szerinti 8,9 tizedes földmozgás és az azt követő órási cunami egész településeket törölt el a föld színéről. A rengés 2,5 méterrel odébb tolta a legnagyobb Japán szigetet, a Föld tengelyét pedig elmozdította. A mentést nehezítik az utórengések, már legalább 30 volt belőlük, köztük egy 7-es erősségű.

Közben a megengedett érték ezerszeresére emelkedett a radioaktív sugárzás abban a japán atomerőműben, ahol a földmozgás után hatalmas robbanás történt. A Tokiótól 240 km-re lévő Fukusima 1 atomreaktorban a fűtőelemek hűtéséhez használt hidrogén robbant be. A tévécsatornákon felszólították az embereket, hogy maradjanak zárt térben, kapcsolják ki a légkondicionálókat és ne igyanak vezetékes vizet. A sugárzás értéke az óta lecsökkent, de a kormány így is elrendelte százezer ember kitelepítését. A szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy fennáll egy csernobili léptékű atomkatasztrófa veszélye, mivel a rengésben több japán reaktor károsodott.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 357 megnézve, 1 alkalommal mai nap |