< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Japán: utórengések, sugárfertőzés, élelemhiány

| Mobile | RSS

Japán: utórengések, sugárfertőzés, élelemhiány

A második világháború utáni legsúlyosabb nehézségekkel néz szembe Japán a pénteki giga földrengés, az óriási szökőár és a nukleáris válság miatt – ezt a japán miniszterelnök mondta televíziós beszédében.

Kan Naoto felszólította a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az energiával, mert nagyarányú áramkimaradások várhatók. Közben a hatóságok már két atomerőmű környékén hirdettek nukleáris vészhelyzetet robbanásveszély miatt. A halottak számát kétezer fölé becsülik a hatóságok, ám a katasztrófa által legjobban sújtott Mijagi rendőrfőnöke szerint egyedül az ő prefektúrájában több mint tízezren halhattak meg. Ezalatt Japán déli részén kitört egy 52 éve nyugalomban lévő tűzhányó.

Két napig hánykolódott a tengeren a cunami után saját házának a tetejébe kapaszkodva egy 60 éves japán férfi, akit végül kimentettek a japán haditengerészek. A mentőalakulatok összesen már 12 ezer embert hoztak ki élve a romok alól. A túlélők arra panaszkodnak, hogy az üzletekben nincs élelem illetve ivóvíz.

A pénteki földrengés és szökőár által leginkább sújtott északkeleti országrészben 50 ezer civil és százezer katona kutat túlélők után. Mintegy 50 ország, köztük Magyarország is felajánlotta segítségét. A mentést nehezíti, hogy szinte 10 percenként jönnek az utórengések. A szakértők szerint szinte biztos, hogy a következő napokban még lesznek óriási erejű földmozgások.

Fukusima prefektúra területén nukleáris vészhelyzetet hirdettek, miután hatalmas robbanás történt tegnap az egyik atomreaktorban. Szakértők szerint nagy a kockázata annak, hogy egy másik reaktor is hamarosan berobban. Már közel 200 ezer embert kitelepítettek, 160 embert vizsgálnak, hogy sugárfertőzést kaptak-e. Ráadásul a megnövekedett sugárzás miatt szükségállapotot hirdettek az onagawai erőműnél is.

A japán kormányfő szerint országa a második világháború utáni legsúlyosabb válsággal néz szembe. Kan Naoto ugyanakkor bizakodó. Szerinte összefogással a japánok ismét legyőzik a nehézségeket.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 317 megnézve, 1 alkalommal mai nap |