< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Felújították a részecskenyalábok ütköztetését a CERN-ben

| Mobile | RSS

Felújították a részecskenyalábok ütköztetését a CERN-ben

2011. március 15. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Felújították a hét végén a részecskenyalábok ütköztetését a nagy hadronütköztetőben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szakemberei idén először valósították meg a fénysebességére felgyorsított részecskék ütköztetését a nagyhadronütköztető téli leállítása után. “Jól kezdődött, stabil nyalábokkal. Egy kicsit még előbbre is vagyunk a programmal a téli szünet után” – nyilatkozta hétfőn a Reuters hírügynökségnek James Gilles szóvivő.

Oliver Buchmüller fizikus elmondta, hogy 2011, 2012 elsődleges feladata lesz, hogy bizonyítékot találjanak a szuperszimmetria létezésére, a sötét anyag létére, a sötétlyuk keletkezésére és hogy megtalálják a “isteni részecskét”, a más részecskék tömegéért felelős Higgs-bozont.

A világ legnagyobb kísérleti berendezése, a CERN nagy hadronütköztetője (LHC) Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométeres, 3 méter átmérőjű alagútban üzemel, ahol a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó részecskenyalábokat ütköztetnek. Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni.

Ezeket az ütköztetéseket négy kutatócsoport figyeli és elemzi a CERN-ben és a világ számos országában.

forrás:MTI

Leave a Reply 377 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: