< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: „Miért engedte meg Isten?”

| Mobile | RSS

„Miért engedte meg Isten?”

A japán vallások válasza a tragédiára
A japánok büszkék szekuláris társadalmukra, legtöbbjük nem tartozik egy valláshoz sem, ennek ellenére időnként igen vallásosan viselkednek

Brian Bocking, az Írországi Cork Egyetem japán vallásszakértője szerint az átlagos japán ember csak temetések alkalmával szokott a buddhizmushoz fordulni. Nagyon sok japán hisz elődei szellemének létezésében, amit nem várnánk egy szekuláris társadalomban – magyarázza Bocking. Ezekben a napokban a 9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami áldozatait gyászolva rengeteg japán fordul az ország vallási hagyományaihoz, és így próbálnak erőt gyűjteni az újjáépítéshez. A legtöbb japán ember számára a vallás összetettebb annál, hogy csak az ország buddhista tradícióihoz kötődjön. A buddhista hit és szokások keverednek az ország 15. században kialakult sintoista hagyományaival.

John Nelson, a San Franciscoi Egyetem teológiai és vallási tanulmányok vezetője szerint a japánok legalább két vagy több vallásos tradíció között ingadoznak, amelyeket eszköznek tekintenek bizonyos szituációk kezelésére. Életigenlő eseményeknél a sintoista stílusú rituálékhoz, magyarázatokhoz fordulnak, tragédiákkal, szenvedésekkel kapcsolatban pedig a buddhizmushoz – fejtegeti Nelson. A japán buddhizmusnak sokféle iskolája létezik, mindegyik a maga módján tanít a szenvedésről, és arról, hogy mi történik a halál után. Sok buddhista magyarázat – a kollektív karmától, egészen az apokalipszis jeléig – létezik arról, hogy miért történnek szerencsétlenségek – hangsúlyozza Jimmy Yu, a Floridai Egyetem buddhizmust és kínai vallást kutató professzorhelyettese.

A buddhizmus és sintoizmus nem azzal foglalkozik, hogy miért engedte meg az Isten a földrengést, hanem a tragédiával kapcsolatos viselkedésre fókuszál. A japánok számára fontos, hogy pozitív módon reagáljanak, kitartóak legyenek és szembenézve a balsorssal, tisztuljanak meg. Ezt hangsúlyozzák vallásaik – tette hozzá Bocking. Japán nagyobb vallásos csoportjai még mindig igyekeznek választ találni a katasztrófára, a pozitív látásmód azonban a szakértők szerint olyan tevékenységgé fog átalakulni, ami a barátoknak, szomszédoknak nyújtandó segítségre, és a helyreállításra irányul.

Ugyanakkor a japán buddhista papok most teljesen le lesznek kötve a halállal kapcsolatos rituálékkal és a temetésekkel, amelyeknek megélhetésüket köszönhetik. A japán buddhizmust gyakran temetkezési buddhizmusnak is nevezik, mivel ilyen rituálékhoz kapcsolódik. A tragédiák után sokan – főleg az idősebbek – imádkoznak az elhunytakért, azonban a fiatal japánok, akik a papokat azzal vádolják, hogy mások tragédiájából húznak hasznot, már sem ezekben a rituálékban, sem a halott családtagok buddhista paradicsomba való belépését célzó szolgálatban, sem a buddhista papok jelentőségében nem hisznek – foglalta össze mondandóját Nelson.

forrás:atv.hu/CNN

Leave a Reply 312 megnézve, 1 alkalommal mai nap |