< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán: munkahelyeket kell teremteni, bármi áron

| Mobile | RSS

Orbán: munkahelyeket kell teremteni, bármi áron

Csökkenteni kell Európában az államadósságot, és munkahelyeket kell teremteni – közölte Orbán Viktor Brüsszelben.

Csökkenteni kell Európában az államadósságot, és munkahelyeket kell teremteni, bármi áron – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnöke azon a sajtóértekezleten beszélt, amelyet az uniós vezetők, valamint az európai munkaadói, illetve munkavállalói szövetségek vezetőinek háromoldalú tanácskozása után tartottak.
Brüsszel

A magyar miniszterelnök elmondta: a válság után a világ és Európa nem lesz olyan, mint amilyen előtte volt. A feladat tehát nem az, hogy visszataláljanak a válság előtti Európába, hanem hogy megtalálják új, válság utáni formáját. A két legfontosabb feladat Orbán szerint az államadósság csökkentése és munkahely biztosítása mindazoknak, akik dolgozni akarnak. Tarthatatlannak nevezte, hogy Európa alacsonyabb foglalkoztatási mutatók mellett akar versenyezni másokkal. A magyar kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a növekedés még nem feltétlenül teremt új munkahelyeket. Tehát – folytatta – munkahelyteremtő jellegű gazdasági növekedésre van szükség. Hangsúlyozta, hogy vannak olyan rétegek, amelyek az innováción alapuló gazdasági növekedésbe nem tudnak bekapcsolódni, rossz szociális helyzetük, alacsony képzettségük vagy életkoruk miatt.
Orbán Viktor Brüsszelben

Az államnak ezért kiemelt szerepe lesz a közmunkák szervezése terén – vélekedett Orbán Viktor. Arra kell törekedni – mondta -, hogy kevesebben éljenek segélyből, és ha a piac nem ad munkát, akkor adjon a közmunka rendszere.

A magyar miniszterelnök egyetértett Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével abban, hogy az európai gazdaságban vannak biztató jelek. Megjegyezte azonban, hogy az államadósságok még ma is növekednek, márpedig amíg nem kezd csökkenni az államadósság, addig “nem érezhetjük magunkat biztonságban”. Orbán kitért a sajtótájékoztatón arra, hogy az uniós gazdasági kormányzás megteremtését célzó hat jogszabálytervezet – amely “a magyar elnökség legfontosabb missziója” – a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozón elnyerheti a résztvevők egyetértését. Ezután megkezdődhetnek a tárgyalások a jogszabálytervezetekről az Európai Parlamenttel, és a júniusi EU-csúcsra, vagyis a magyar elnökség lezárulta előtt ebben a kérdésben megszülethet a megállapodás – tette hozzá.

Barroso: az EU tiszteletben tartja a társadalmi párbeszédet

Az uniós gazdaságpolitikai prioritások érvényesítése során az EU teljes mértékben tiszteletben fogja tartani a tagállamokban folyó társadalmi párbeszédet – hangsúlyozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. “Olyan menetrendre van szükségünk, amely intelligens, fenntartható és bevonó jellegű növekedést biztosít, valamint erős a szociális dimenziója. Az Európa 2020 stratégia ilyen menetrend” – mondta Barroso. Az elnök közölte, hogy az unió elkötelezett amellett, hogy a szociális párbeszédet a szegénység elleni küzdelem, a képességek javítása és a foglalkoztatás növelése érdekében folytassák.

forrás:hirado.hu

Leave a Reply 344 megnézve, 1 alkalommal mai nap |