< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Aggasztó mértékben terjed a tbc Nagy-Britanniában

| Mobile | RSS

Aggasztó mértékben terjed a tbc Nagy-Britanniában

2011. március 25. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Harminc éve nem volt olyan magas a tbc-s megbetegedések száma Nagy-Britanniában, mint tavaly, amikor a szigetországban kilencezer ember lett tbc-s. A nyolcvanas évek óta, amikorra már szinte eltűntnek hitték ezt a fertőző, de egyébként gyógyítható betegséget, Nagy-Britanniában folyamatosan emelkedett a tuberkulózissal diagnosztizáltak száma, ami lehet az egyre javuló egészségügyi ellátás jele is.

Az új brit betegek zöme külföldön kapta el a tbc-t, legtöbbjük Afrikában, illetve az indiai szubkontinensen született bevándorló. Mivel a fertőzéstől a tünetek megjelenéséig akár két év is eltelhet, a tbc-sek kétharmada már fertőzötten érkezhetett, vagy Nagy-Britanniából szülőhazájába látogatva kaphatta el a betegséget. A maradék egyharmad a hajléktalanok, kábítószerfüggők és börtönviseltek közül kerül ki. Különösen aggasztó, hogy az utóbbi tíz évben megduplázódott a minden gyógyszerre rezisztens tbc megbetegedések aránya, most majdnem négyszáz ilyen esetről tudnak.

Az egészségmegőrzésért felelős brit kormányzati szervezet aggasztónak nevezte ezt a helyzetet, és nyomatékosan felhívta a területi egészségügyi hatóságok figyelmét arra, hogy mindent tegyenek meg a megbetegedések visszaszorítására.

A szigetországban nincs általános és kötelező tüdőszűrés, és élethelyzetüknél fogva a drogos és hajléktalan betegeket nehéz nyomon követni. Még azt is nehéz ellenőrizni, hogy egyáltalán beveszik-e a gyógyszerüket, végigszedik-e az előírt kúrát. Valószínűleg így alakultak ki a gyógyszerrezisztens esetek is.

Mivel ez a betegség cseppfertőzés útján terjed, érthető, hogy a legtöbb új megbetegedés a nagyvárosi környezetben történik, az összes beteg majdnem fele londoni. Az egészségügyi illetékesek aggasztónak tartják a kialakult helyzetet, és egyetértenek abban, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a tbc visszaszorítására, bár egyelőre senki sem tudja, konkrétan mit lehetne tenni a betegség felszámolására.
forrás:mr1

Leave a Reply 356 megnézve, 2 alkalommal mai nap |