< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az MSZP és az LMP helyett beszélt Orbán, de nem mondott igazat

| Mobile | RSS

Az MSZP és az LMP helyett beszélt Orbán, de nem mondott igazat

A miniszterelnököt amiatt bírálják, hogy nem szignálta az uniós versenyképességi paktumot. Gyurcsány szerint az EU szélére sodorja Magyarországot.

Több ezres tüntetnek Brüsszelben az EU-s csúcs előtt – a tiltakozók egy része köveket és molotov-koktélokat dobált a rendőrökre, így mondva nemet a takarékossági rendszabályokra. Nem véletlen, hogy az Európai Unió szociális csúcstalálkozójával egy időben tartott demonstrációra számos országból érkeztek szakszervezeti vezetők. „Nem fogadhatjuk el, hogy csak a munkavállalók fizessék meg a válság árát. Hatalmas összegeket adtak a bankoknak és a bankvezetőknek, mégsem változott semmi”, magyarázta az egyik nagy francia szakszervezeti tömörülés vezetője.

Az Európai Unió vezetői azt ígérik, hogy készek meghallgatni a tüntetők üzenetét. Jose Manuel Barroso és Van Rompuy azt hangsúlyozták, nincs szó a szociális védelem leépítéséről, de ehhez gazdasági növekedésre van szükség. Közben a csúcstalálkozó napján lemondott a portugál kormányfő. Jose Socrates azért távozott posztjáról, mert a parlament nem szavazta meg a gazdasági megszorításokat tartalmazó kormányprogramot. Ahogy a Magyarország sem csatlakozott az uniós versenyképességi paktumhoz.

Emiatt többen bírálták a miniszterelnököt. Orbán Viktor az EU szélére sodorja Magyarországot azzal, hogy nem akarja aláírni az uniós versenyképességi paktumot, írta például blogjában Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő szerint Orbán Viktor még mindig foglya nyugatszkeptikus kuruckodásának és nem tud szabadulni primitív gazdasági elképzeléseitől.

Orbán Viktor korábban azt mondta, döntését, miszerint nem csatlakozik Magyarország az uniós paktumhoz, az ellenzéki pártok is támogatják. Ezt azonban az MSZP és az LMP is cáfolta, mondván: nem értenek egyet a miniszterelnökkel. Orbán Viktor kijelentése a szakembereket is megosztja. Vámosi Nagy Szabolcs szerint jól döntött a kormány, amikor bejelentette: Magyarország nem csatlakozik a paktumhoz, hanem megtartja adóelőnyét. Mellár Tamás közgazdász és Zara László adószakértők szerint azonban elhamarkodott döntés született.

A miniszterelnök szóvivője az ellenzéki pártok és a szakemberek véleményére reagálva azt mondta: Orbán Viktor az ország hitelességének újjáépítésén dolgozik, uniós ügyekben pedig Gyurcsány Ferenc az utolsó ember, akinek a szavára hallgatna a miniszterelnök.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 277 megnézve, 1 alkalommal mai nap |