< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megrepedt reaktorburok: csernobili forgatókönyv?

| Mobile | RSS

Megrepedt reaktorburok: csernobili forgatókönyv?

A Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség szerint valószínűleg szétrepedt az egyik reaktormag Fukusimában. Ez volt az álláspont délelőtt, délutánra azonban nyilatkozat háborúba keveredett önmagával és visszavonta az állítást, részleteket viszont nem közölt. Az erős radioaktív anyag azonban továbbra is szivárog a létesítményből. Csütörtökön két mentési munkákat végző mérnök erősen sugárzó vízbe lépett és megégett a lábuk, őket kórházba szállították. Pénteken az időjárás is megváltozott – az óceán felé folyik a szennyezett víz.

„Nagy valószínűséggel szivárog a radioaktív anyag a hármas reaktorból” – mondta Hidehiko Nishijama, a Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség tokiói szóvivője pénteken. Nishijama szerint a reaktorból szivárgó víz egyrészt a magból, másrészt az elhasznált fűtőelemeket tároló medencéből is szivároghat, ez pedig a létesítmény felső részén helyezkedik el. A fukusimai erőműben folyamatosan zajlanak a mentési munkálatok – a létesítményt megrázó földrengés a csernobili katasztrófa óta nem tapasztalt helyzet elé állította a japán mérnököket. Az erőművet és a reaktorokat több robbanás rázta meg, a tűzoltóknak pedig erős tüzekkel, radioaktív sugárzással, valamint a szivárgó mérgező anyaggal dacolva kell helyreállítani a létesítmény kulcsfontosságú hűtésrendszerét. A kormányzat szerint eddig már több mint 4 ezer tonna vizet fecskendeztek be a hármas reaktorba – ötször annyit, mint a többi öt reaktorba összesen – ezzel próbálták ideiglenesen lehűteni a magot, a működésképtelenné váló hűtőszivattyúk javítási munkálatai alatt.

“Nehézvízbe” léptek – azonnal megégett a lábuk

Csütörtökön már két mérnököt kórházba kellett szállítani, ők radioaktív sugárzással szennyezett vízbe léptek, és kritikus égési sérüléseket szenvedtek. A szennyezett víz közel 10 ezerszer több sugárzást bocsátott ki, mint az, amely a reaktor hűtését végezte az erőműben – mondta el Nishijama. Az erőművet üzemeltető Tokio Electric Power Co. (TEPCO) szerint nyolc különböző radioaktív anyagot talált a turbina épületének alagsorába szivárgó vízben, ahol a szakértők igyekeztek az elektromos kábeleket az épület rendszeréhez kapcsolni. Az anyagok fúziós folyamaton mentek át, és kobaltot valamint 99-es izotópszámú molibdenumot tartalmaztak – az erőmű szóvivője szerint.

Terjed a sugárzás, de a fenyegetés egyelőre “nem komoly”

A halottak száma időközben már átlépte a 10 ezer főt, ezzel párhuzamosan pedig 17 ezer eltűnt személyt tartanak nyilván – számoltak be a hatóságok. A sugárzás terjedése miatt sokan nagy mennyiségben vásárolják fel a víz és élelmiszer tartalékokat – holott a hatóságok felhívták arra a figyelmet, hogy a radioaktivitás szintje egyelőre nem jelent veszélyt az egészségre. Korábban a határértékek feletti sugárzó céziumot fedeztek fel egy Tokióban termesztett spenótfélén – a hatóságok szerint nagy mennyiségű radioaktív részecskék juthattak el akár 220 kilométerre is a fukusimai erőműtől délre. Egy másik minta, amelyet március 20-án ellenőriztek, szintén magas számú céziumot mutatott ki. A biztonságos érték 500 becquerel, a növényeken azonban mintegy 890-et mutattak ki. Az érték azonban nem jelentős: szakértők szerint egy kilogrammnyi „sugárzó” spenót elfogyasztása mintegy 0,01 millisievert sugárzásnak teszi ki a szervezetet, ami egyenértékű egy New York – Los Angeles közötti repülőút során kapott kozmikus sugárzás mennyiségével.

Cézium: daganatos betegségeket okozhat

A cézium 137 által okozott sugárzás növeli az esélyét a rákos daganatok kialakulásának, nagy mennyiségben pedig égési sérüléseket és halált okoz – állítja az amerikai Környezetvédelmi Hatóság. Tokióban a héten már palackozott vizet kezdtek el osztogatni, miután megállapították, hogy a csapvíz veszélyes lehet a csecsemőkre. Hong Kong, Szingapúr és Ausztrália pedig időközben leállította a földrengés sújtotta övezetből beérkező élelmiszerimportot.

Az óceán felé tereli a sugárzást a változó időjárás

Pénteken a változó időjárási események miatt a sugárzó víz az erőműből a Csendes-óceánba fog áramlani – számolt be az Ausztrál Meteorológiai Központ. Az ENSZ szerint pedig a szél a szárazföld belseje felé is el fogja szállítani a sugárzó részecskéket – az eddigi számítások szerint Fukusimából az 1986-os csernobili katasztrófa idején kiszabadult sugárzó jód mennyiségének mintegy 20 százaléka, a céziumnak pedig 60 százaléka került ki a természetbe.

Magában az erőműben jelenleg olyan magas a sugárzás, hogy az ott dolgozó munkások körülbelül 30 perc alatt kapják meg a maximálisan megengedett 250 millisievert értéket. Az erőművet üzemeltető cég szerint eddig 17 munkás 100 milliSievert-nél nagyobb sugárdózist kapott (ami ötször nagyobb, mint a magyar dóziskorlát).

forrás:atv.hu / Bloomberg / RT / FH

Leave a Reply 320 megnézve, 1 alkalommal mai nap |