< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szópárbaj a parlamentben Wittner és Novák között

| Mobile | RSS

Szópárbaj a parlamentben Wittner és Novák között

2011. március 25. | hozzászólás | Közélet


A jobbikos Novák Előd és a fideszes Wittner Mária szópárbajba keveredett az alkotmányjavaslat szövegének állítólagos helyesírási hibái kapcsán. Vitájukban Horn Gyula volt miniszterelnök is szóba került.

A jobbikos Novák Előd és a fideszes Wittner Mária szópárbajba keveredtek az alkotmányjavaslat állítólagos helyesírási hibái kapcsán. Vitájukban Horn Gyula volt miniszterelnök is szóba került.

Novák Előd (Jobbik) felszólalásában kijelentette: nem lehet méltósággal alkotmányozni, amikor mindennapossá vált a törvények kijátszása “akár országgyűlési képviselők által”.

Novák: Rákosi-korszakot idéző ízléstelenség
Novák Előd

A politikus a “Rákosi-korszakot idéző” ízléstelenségnek nevezte, hogy az igennel voksoló képviselők nevét feltüntetik az alaptörvényben. Kijelentette, hogy a 2010-es választásokon a kormánypártok nem kaptak felhatalmazást az alkotmányozásra, mert az nem szerepelt a programjukban illetve a választáson elért társadalmi támogatottságuk 53 százalékos volt. Úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy eltörölték azt a passzust az alkotmányból, amelyik az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló határozat elfogadását az országgyűlési képviselők négyötödének egyetértéséhez kötötte. Megjegyezte, hogy “ezt még Horn Gyuláék emelték bele az önmaguk kétharmadának a korlátozására”.

“Fájó kimondani, de kimondom mindannyiszor, hogy Horn Gyuláék komolyabban vették a nemzeti együttműködést, mint Önök, akik oly sokszor használják ezt a kifejezést” – jelentette ki Novák Előd.

A képviselő ezt követően felsorolta azokat a helyesírási hibákat, amelyeket a szövegben talált.

Helyesírás és Horn Gyula
Wittner Mária

Wittner Mária (Fidesz) kétperces reagálásában feltette a kérdést Novák Elődnek, hogy nyelvtanórát tartott vagy az alkotmányozásban vesz részt. A kormánypárti politikus azt mondta, hogy a Novák Előd által említett négyötödös törvényt 1994-ben alkották meg, de 1998-ban eltörölték azt.

“Köszönöm szépen Önnek, hogy Horn Gyulát a nemzet nagy királyának kiáltotta ki. Ha nem tudná, Horn Gyula hóhér volt. Hóhér volt a javából” – jelentette ki a képviselő. Wittner Mária úgy folytatta: ” és most pontosan a miniszterelnökünknek a jóvoltából, az Önök, az én adómból és mindenki adójából, de emberségből, már három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni”.

Novák Előd válaszként azt felelte, “sajnálom, hogy Marika néniből ilyen vitát váltottam ki”. A képviselő szerint ő nem tartott nyelvtanórát, legfeljebb nyelvleckét, de méltatlannak érzi, hogy még az alaptörvényben sem írják le helyesen az abba belefoglalt mondatokat.

“Azt viszont félreértette, Horn Gyulát én nem kívánom semmiféle erkölcsi magaslatra emelni, csak azt mondtam, hogy még ők is komolyabban vették a nemzeti együttműködést. Még ők is, akik azért nagyon a legalja az egész Országgyűlésnek és az egész magyar társadalomnak” – mondta Novák Előd.

A szocialisták bocsánatkérést várnak
Mesterházy Attila

Az MSZP elnöke később bocsánatkérésre szólította fel Wittner Máriát. Mesterházy Attila azt mondta: védhetetlenek és elfogadhatatlanok Wittner Máriának az Országgyűlésben csütörtökön elmondott szavai.

Mesterházy szerint senki sem fogalmazhat meg ilyen mondatokat, nemcsak egy volt kormányfővel, hanem egyetlen magyar állampolgárral szemben sem. “Arra kérem Wittner Máriát, hogy kérjen bocsánatot Horn Gyulától, a családjától és Magyarország baloldali közösségétől” – mondta a pártelnök.

A szocialista Harangozó Tamás pedig nyílt levélben nevezte nemcsak Horn Gyula személyére nézve méltatlannak, hanem az egész magyar nemzet számára bántónak és megalázónak Wittner Mária felszólalását.

Fidesz: a múlt nagy vitái még mindig közöttünk vannak

“A múlt nagy vitái még mindig itt vannak közöttünk” – közölte a Fidesz parlamenti frakciójának sajtóosztálya Wittner Mária szavaira reagálva. A Fidesz-frakció azt közölte: “mi a tisztelet kultúrájának pártján vagyunk, de itt egy kegyetlen megtorlásba és diktatúrába torkolló szabadságharc túlélőinek egymás közötti vitájáról van szó. Ez is azt bizonyítja, hogy a múlt nagy vitái még mindig itt vannak közöttünk.”

forrás:hirado.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: