< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Gyógyszer lesz a gyógynövény – örökre lekerülnek a polcokról?

| Mobile | RSS

Gyógyszer lesz a gyógynövény – örökre lekerülnek a polcokról?

2011. március 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nem gyógyíthatjuk a náthát, köhögést, hasmenést ezután gyógynövényekkel? Végleg eltűnhetnek a gyógyszertárak polcairól a gyógyhatású készítmények.

Egy áprilisban életbe lépő rendelet értelmében a jövőben gyógyszernek számítanak a gyónövények, igy a gyógyszeripari termékekhez hasonló szigorral vizsgálják be ezeket. Másként látja a kérdést a büki füvesember és a toxikológus.

Nem lesz többé gyógyhatású készítmény

Eddig a hazánkban használt gyógyhatású készítmények hungarikumnak számítottak, ám az új EU-s szabályozás szerint a természetgyógyászatban használt gyógynövény alapú szerek is gyógyszernek számítanak, tehát az engedélyezési eljárás jóval szigorúbb és nem mellesleg sokkal költségesebb lesz, mint eddig.

További veszteséget jelenthet, ha betiltják bizonyos gyógynövények felhasználását – az elmúlt években 30–40 gyógynövény tűnt el.

A biztonság mindenek felett

Zacher Gábor toxikológus az új rendelet kapcsán hangsúlyozta: a legfőbb cél a felhasználók biztonsága, az esetleges fatális következmények kockázatának csökkentése a cél.

Számos olyan termék van ugyanis a polcokon, ami bár azt állítja gyógynövény alapú, nem tartalmaz egyáltalán gyógynövényt, sőt gyógyszer vegyületet tartalmaz, például számtalan potencianövelő ilyen. Az új engedélyezési folyamat során a termékek teljesen biztonságosakká válnak – mondta a Ma Reggel kérdésére válaszolva.

Az OGYI dönt, már ha lesz miről

Ha a jelenleginél is tovább korlátozzák és az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyéhez kötik a gyógynövények felhasználását, akkor nemcsak a kisebb gyűjtők, a termesztők is bajba kerülhetnek, de akár a nagyobb cégek is becsődölhetnek.

A törvény szerint valóban át lehet minősíteni a termékeket, de olyan feltételeket támasztanak, ami teljesíthetetlenné teszi az átminősítést – jelentette ki a Ma Reggel kérdésére Szabó György a büki füvesember.

Elmondta kétmillió forint egy-egy termék átminősítése. Majdnem gyógyszer szintű bevizsgálást végez az OGYI – ez szinte teljesíthetetlen követelményrendszert jelent ezeknek a temékeknek. A magyar gyógynövénytermékek közül tudtommal egyet sem adtak be az OGYI-hoz bevizsgálásra, mert teljesíthetetlen követelményeket támaszt az új törvény.

A törvény munkaerő-piaci hatása is jelentős lehet, mert azokban a keleti megyékben, ahol eddig is kevés volt a munkalehetőség, a gyógynövénygyűjtés volt azon kevés pénzkereseti lehetőség egyike, ami még megmaradt a Borsod, Heves, Nógrád megyében élőknek. Egyesek úgy vélik, az EU-s döntés egyértelműen a gyógyszerlobbi nyomására született.

forrás:hirado.hu/Forrás: Ma Reggel

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |