< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán: a magyar EU-elnökség a legfontosabb feladatát elvégezte

| Mobile | RSS

Orbán: a magyar EU-elnökség a legfontosabb feladatát elvégezte

EU-elnökség euró Schengen Horvátország líbiai háború Orbán Viktor

Magyar elnökségi sikerrel zárult a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben: az állam- és kormányfők elfogadták az úgynevezett közös gazdasági kormányzással kapcsolatos budapesti előterjesztéseket.

Orbán Viktor miniszterelnök az EU brüsszeli csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatóján az elfogadott uniós gazdasági szabályokról azt mondta, hogy ezek egy új, egy sokkal versenyképesebb Európát készítenek elő. Egyrészt az euró védelméről van szó, másrészt arról a közös gazdasági kormányzást elősegítő jogszabálycsomagról, amelyen a magyar elnökség dolgozott.

A magyar kormányfő azt mondta, hogy három héttel ezelőtt nagyon tartott a mostani csúcstól, mert akkor még vagy tucatnyi komoly nézeteltérés volt a tagállamok között. A vélemények közti konfliktusokat azonban pénzügyminiszteri szinten sikerült rendezni, így most az állam és kormányfők csak rábólintottak a magyar elnökség által előterjesztett javaslatokra. Ezzel tulajdonképpen a magyar elnökség a legfontosabb feladatát elvégezte. Következő lépésként egyeztetni kell az Európai Parlamenttel, majd júniusra minden bizonnyal életbe lépnek az új uniós jogszabályok.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a schengeni bővítéssel nem állunk ilyen jól: két tagállam ellenzi, és Horvátország uniós csatlakozása is pengeélen táncol. A magyar EU-elnökség korábban megjelölt fontos céljai között szerepel, hogy mindkét területen előrelépés történjen.

Líbiával kapcsolatban a csúcs megállapította, hogy a katonai beavatkozással civil életek tízezreit sikerült megmenteni, és továbbra is a lakosság védelme a fő cél. Magyarország az immár NATO-irányítás alá kerülő akcióba csakis egészségügyi téren kapcsolódhat be, tehát például egy orvoscsoport kiküldésével. Megállapodás született arról, hogy az európai atomerőműveket a lehető legmagasabb szintű biztonsági próbának vetik alá, az úgynevezett stresszteszteket az Európai Bizottság készíti elő a nemzeti hatóságok jelentései alapján, de végül független szakértők végzik el.
forrás:mr1

Leave a Reply 1304 megnézve, 1 alkalommal mai nap |