< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: 12 ezer forinttal csökkent a tűzoltók jövedelme

| Mobile | RSS

12 ezer forinttal csökkent a tűzoltók jövedelme

2011. március 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Tizenkétezer forinttal kevesebb lesz a tűzoltók éves jövedelme a választható természetbeni juttatások csökkentése miatt. A Magyar Közlönyben megjelent belügyminisztériumi rendeletet visszamenőleg, január 1-jétől kell alkalmazni.

A most életbe lépő rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok (HÖT) hivatásos állományú tagjaira vonatkozik. E szerint a választható természetbeni juttatások egy főre jutó éves kerete bruttó 200 ezer forintra csökken. A juttatások között szerepel az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás, az önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás, a helyi utazásra szolgáló bérlet, az üdülési csekk, az internethasználat támogatása, az iskolakezdési támogatás, valamint az étkezési utalvány.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a most életbelépett változásnak köszönhetően a természetbeni juttatások eddig évi bruttó 231 ezres kerete 200 ezer forintra csökken. Ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató – a tűzoltóság, illetve az önkormányzat – ezt nem pótolja ki, évente nettó 12 ezer forinttal kevesebbet kapnak a tűzoltók.

Árok Kornél kifogásolja, hogy az új belügyminisztériumi rendelet visszamenőleges hatályú, hiszen azt csak akkor lehetne így életbe léptetni, ha az a munkavállalókra nézve pozitív hatású. Véleménye szerint az év első három hónapjára a korábbi rendeletnek kellene vonatkoznia, a most kihirdetett rendelet azonban úgy határoz, hogy január elsejétől, tehát visszamenőlegesen csökkenti a természetbeni juttatások összegét.

Árok Kornél azt is elmondta, hogy az új kormányrendeletben nem változott a választható juttatások köre, abba kérésük ellenére új elemek nem kerültek. Mint mondta, a szakszervezet szerette volna elérni például azt is, hogy a cafetéria összegét a tűzoltók lakástörlesztésre fordíthassák, de a döntéshozók ezt a kérésüket nem vették figyelembe.

Az elnök szerint a tűzoltóknak “kutya kötelessége” megjelenni az április 15-ei és 16-ai demonstráción, hogy kifejezzék nemtetszésüket a kormány döntéseivel szemben.

Független Hírügynökség

forrás:népszavaonline

Leave a Reply 1179 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: