< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Megtalálták a “Da-Vinci kód” legkorábbi bizonyítékait?

| Mobile | RSS

Megtalálták a “Da-Vinci kód” legkorábbi bizonyítékait?

2011. március 31. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Több brit lap szenzációt sejtető címekkel számolt be egy különös, fémből készült „könyvekből” álló gyűjteményről, amelyet a közelmúltban Jordániában találtak meg. A mintegy 70 kisméretű könyv állítólag a kereszténység eddig ismert legkorábbi írásos dokumentuma lehet. A hírt árnyalja, hogy a világszenzációt jelentő lelet egy izraeli beduin tulajdonában van, a brit kutató pedig, aki lefényképezhette a könyveket, eddig jobbára misztikus témájú írásokkal jelentkezett.

Először a BBC, majd több brit lap online kiadása számolt be arról, hogy 2005 és 2007 között mintegy 70 ólomlapokból összefűzött “könyvet” fedeztek fel Jordánia északi részén, ahová a korai keresztények Jeruzsálem 70-ben történő elestét előtt menekültek. A régióban egyébként már korábban is felfedeztek a korai kereszténységgel kapcsolatos több jelentős régészeti emléket.

Mindegyik könyv 5 és 15 oldalt tartalmaz, és az ólomlapokat szintén ólomból készült karikák fogják össze. A beszámoló szerint egy árvízhullám tárta fel azt a rést egy barlang mélyén, ahová a könyveket elrejtették. A nyílás fedelére egy zsidó szimbólumot, a menórát vésték rá. Egy jordán beduin fedezte fel a rejtekhelyet, és miután kinyitotta, megtalálta a könyveket, amelyekről azt feltételezik, hogy a korai kereszténység nagyon ritka leletei közé tartozhatnak. Egy izraeli beduin azonban cáfolja ezt, szerinte ugyanis a leletet nem Jordániából csempészték át, hanem az családjának birtokában van már közel 100 éve.

Ha a felfedezés hiteles – ezt egyelőre szakértői vizsgálatok hiányában nem lehet megerősíteni – akkor az a Holt-tengeri tekercsekhez hasonló, vagy akár annál nagyobb jelentőséggel bírna. Az apró – alig hitelkártya méretű – könyvek lapjain képek, szimbólumok és szavak vannak, amelyek egyes értelmezések szerint a Messiásra utalnak, sőt a keresztáldozat és feltámadás is szerepelhet rajtuk.

A Daily Mail hozzáteszi, hogy a könyvek nagy részét még nem nyitották fel. Margaret Barker brit ószövetségkutató szerint „akár a bibliai Jelenések Könyvében emlegetett kódexek elvesztett darabjai is lehetnek”. Igaz, a biblia könyv szerint ezek a bepecsételt tekercseket a szerző, János apostol nem a földön, hanem a mennyben látta.

A fém állapotát vizsgálva az első becslések alapján több könyv az első században készülhetett. Ezt a becslést a könyvek felületén található korrózió vizsgálata alapján határozták meg, amit a lelet eredetiségét állító szakértők szerint lehetetlen lett volna mesterségesen előállítani. Amennyiben a kormeghatározás eredményeit a további vizsgálatok is igazolják lehetséges, hogy a kereszténység legkorábbi írásos dokumentumaira bukkantak.

A tudósok azonban óvatosak, mivel az elmúlt évtizedekben a hiteles leletek mellett számos profi hamisítvány is felbukkant, például a néhány éve „Jézus sírjaként” reklámozott kőkoporsó.

A lelkes hívek közé tartozik azonban David Elkington brit professzor, akire a cikkek mindegyike hivatkozik. Eklington azon kevesek között van, akik megvizsgálhatták a fém köteteket és le is fényképezte azokat. Ő azt állítja, hogy a könyvek a keresztény történelem egyik legfontosabb felfedezései lehetnek. “Az embernek elakad a lélegzete a gondolattól, hogy ezeket a tárgyakat, amiket mi most a kezünkben tartunk, a keresztény egyház korai szentjei birtokolták” – mondta Elkington. A tudós az interneten fellelhető adatok szerint nem tartozik a hagyományos régészek közé. Jobban vonzzák a történelem előtti korok misztikus elméletei, amelyekről könyvet is írt, Az istenek nevében (In the Name of the Gods) címmel. Ez a 2000-ben megjelent mű azt állítja, összefüggés van a világegyetem „rezonanciája”, a piramisok titokzatos rezgése valamint egyes bibliai nevek között, amelyeket az „ősi tudáshoz” vezető kódjelekként értelmez.

Elkington azt szeretné elérni, hogy a könyvek kerüljenek vissza jordán tulajdonban, mert attól tart, hogy a jelenlegi izraeli beduin tulajdonos a feketepiacon értékesíti őket, vagy „ami még rosszabb lenne, megsemmisíti őket.” Ez utóbbitól azért tart, mert szerinte a lapokon a kereszténység legkorábbi éveire vonatkozó, eddig nem ismert információk lehetnek, amelyekkel a hivatalos egyházak nem szívesen néznének szembe. (Emiatt van olyan cikk, amely a Da Vinci-kód „legkorábbi bizonyítékaként” írt a leletről.)

A Jordániai Műemlékvédelmi Minisztérium igazgatója, Ziad al-Szaad szintén különlegesnek tartja a könyveket, amelyeket szerinte Jézus követői írhatták közvetlenül néhány évtizeddel a keresztre feszítést követően. Véleménye szerint már az előzetes információk is nagyon kecsegtetőek és akár az is lehetséges, hogy a régészt történetének egyik legfontosabb felfedezéséről van szó.”

forrás:atv.hu / BBC / Dailymail

Leave a Reply 1371 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: