< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Barack Obama a Fehér Házban fogadta az izraeli államfőt

| Mobile | RSS

Barack Obama a Fehér Házban fogadta az izraeli államfőt

Az Izrael és a palesztinok között megkötendő béke ügye most, amikor demokráciapárti felkelések rengetik meg az arab világot, sürgetőbb, mint valaha – jelentette ki kedden Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta Simon Peresz izraeli államfőt. “Most, amikor a változás szelei fújnak szerte az arab világban, sokkal sürgetőbb, mint bármikor, hogy megragadjuk a lehetőséget és megtaláljuk a békés megoldást a palesztinok és az izraeliek között” – jelentette ki Obama.

Az elnök elmondta, hogy izraeli tárgyalópartnerével átfogó megbeszélést folytatott a közel-keleti fejleményekről. Obama anélkül, hogy kitért volna a részletekre, kijelentette, hogy Peresznek “érdekes gondolatai voltak” a változásokkal kapcsolatban. Mindössze annyit mondott, hogy Egyiptomban és a többi országban gazdasági lehetőségeket kell biztosítani a demokratikus folyamatok támogatása mellett.

Obama és Peresz megbeszélésének előestéjén a jeruzsálemi városi tanács 942 új, zsidók számára felépítendő lakásról határozott. A munkálatokat Gilóban, az agglomeráció zömmel arabok lakta keleti részén fogják megkezdeni.

Az izraeli belügyminisztérium 2010 márciusában, éppen Joe Biden amerikai alelnöknek a zsidó államban tett látogatására időzítve jelentette be, hogy 1600 új otthon építését engedélyezte Kelet-Jeruzsálemben.

2010. szeptember 2-án Washingtonban, hosszú szünet után újrakezdődtek az izraeli-palesztin béketárgyalások, amelyek szeptember 26-án, a Ciszjordániában meghirdetett 10 hónapos telepépítési moratórium lejártakor meg is szakadtak.

Obamának azóta sem sikerült rávennie Benjámin Netanjahu jobboldali izraeli kormányfőt – Simon Peresz politikai ellenfelét -, hogy legalább ideiglenesen állítsa le az építkezéseket.

forrás:MTI

Leave a Reply 364 megnézve, 1 alkalommal mai nap |