< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A mohácsi csata pontos helyét keresik

| Mobile | RSS

A mohácsi csata pontos helyét keresik

2011. április 7. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Katonai régészek kezdenek kutatást jövő héten a mohácsi csata helyszínén, hogy tisztázzák, hol volt pontosan az ütközet központja. A Hadtörténeti Intézet munkatársainak munkája a történelmet nem írja át, de csaknem ötszáz évvel a csata után tisztázhat több, a történészek között zajló vitát.

Az emlékhelytől délnyugati irányban helyezkedhetett el a csata fő gócpontja, ezt keresik most a hadi régészek, a rendelkezésre álló leírások és kutatási eredmények ugyanis arra utalnak, hogy a történelmi emlékhelyen csak a kisebb ütközetet megvívó szélső csapatok állomásozhattak – mondja a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgató-helyettese a Krónikának. A sikeres kutatás sem értékelheti át a történelmet, de segíthet rendezni a mohácsi csata körüli vitákat, letisztíthatja a sokféle teóriát, és kialakíthat egy mindenki által elfogadott koncepció – teszi hozz Buhert Eszter.

Amennyiben egyébként a feltárt terület arra érdemesnek mutatkozik, gondoskodnak majd védelméről és arról is, hogy turisztikai vonzerővé váljék. Európában a csaták helyszíneit sokkal jobban megbecsülik, mint Magyarországon, a második világháborús csatahelyszínek több millió látogatót számolnak évente, mi azért ettől nagyon messze vagyunk – nyilatkozta a Krónikának a történelmi emlékhelyet fenntartó nemzeti park igazgató-helyettese.
forrás:mr1

Leave a Reply 306 megnézve, 1 alkalommal mai nap |