< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Feloldották azt a belpolitikai válságot Először választott női államfőt Koszovó

| Mobile | RSS

Feloldották azt a belpolitikai válságot Először választott női államfőt Koszovó

Atifete Jahjaga személyében először választott nőt államfőnek a koszovói parlament csütörtökön. A testület a választással feloldotta azt a belpolitikai válságot, amely előre hozott parlamenti választások kiírásának veszélyével fenyegetett.

A függetlenségét bő három éve kikiáltó egykori dél-szerbiai tartományban azért kellett most új elnököt választani, mert az alkotmánybíróság másfél hete érvénytelenítette Behgjet Pacolli dúsgazdag üzletember február 22-i államfővé választását. Ez mély politikai válságot okozott Koszovóban.

A megoldást szerda estére, az amerikai nagykövet részvételével három napon át folytatott tárgyalások eredményeként találta meg a pristinai parlament három pártja – két kormánypárt, a Koszovói Demokrata Párt és a Szövetség az Új Koszovóért, valamint az ellenzéki Koszovói Demokratikus Liga -, amelyek Jahjaga jelölése mellett döntöttek.

A csütörtöki szavazáson a 120 tagú koszovói parlament már a kétharmados többséget igénylő első szavazási fordulóban 80 szavazattal megválasztotta államfővé Atifete Jahjagát. A másik jelölt, Suzana Novoberdaliu 10 támogató szavazatot kapott, igaz – mint a B92 belgrádi rádió a honlapján megjegyezte – őt csak formai követelmények miatt jelölték: az alkotmány legalább két jelöltet ír elő.

A tisztség betöltéséhez előírt legalább 35 éves kort éppen csak betöltő Atifete Jahjaga fiatal jogászként a rendőrségnél futott be karriert, a politikai életben nincs tapasztalata. A B92 szerint szakértői körökben viszont nagy elismertségnek örvend.

Koszovó első női elnöke várhatóan maximum egy és egy negyed évig maradhat hivatalban. A három parlamenti párt korábban megegyezett abban is, hogy nem több, mint kilenc hónap múlva elfogadják Koszovó módosított alkotmányát. Az új szabályozás szerint az államfőt a parlament helyett közvetlenül a nép választja majd, a tervek szerint az alkotmánymódosítás hatályba lépése után legfeljebb fél évvel.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 212 megnézve, 1 alkalommal mai nap |