< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Martonyi: a magyar EU-elnökség jól működik

| Mobile | RSS

Martonyi: a magyar EU-elnökség jól működik

Sikeresnek nevezte a magyar uniós elnökség első három hónapját Martonyi János külügyminiszter. Egyik eredményként az uniót gazdaságilag és politikailag is erősítő átfogó gazdasági csomag márciusi elfogadását említette. Szólt arról is, hogy a Duna-stratégia európai modellé válik, és más tagországok is átvennék ezt a fejlesztési módszert.

A magyar elnökség jól működik, ellátja feladatát, az első három hónap pedig arra bizonyíték, hogy erősebb lett Európa és az európai integráció – jelentette ki a külügyminiszter. Martonyi János emlékeztetett rá: március végén döntöttek a tagállamok gazdaságát beindító közös jogszabálycsomagról, és sikerült megállapodni a kohéziós, az energia- és az agrárprogramról is.

„Egy pillanatra sem engedjük magunkat eltéríteni az elnökségi feladatoktól, legyen bármilyen belpolitikai vagy európai pártpolitikai kampány, nekünk megvannak a magunk feladatai, az a dolgunk, hogy ezeknek eleget tegyünk.”

A következő három hónap feladatai között említette Martonyi János a roma integrációs keretegyezmény és a Duna-stratégia elfogadását. Mint mondta, az utóbbit modellértékű fejlesztési programként már más országok és régiók is át kívánják venni.

A külügyminiszter szerint a schengeni bővítésről várhatóan június végéig nem születik döntés, néhány országban ugyanis továbbra sem tartják elég felkészültnek Romániát és Bulgáriát. A Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalások lezárása kapcsán pedig Martonyi János úgy fogalmazott: ha ez is késedelmet szenved, akkor az egész európai integrációs folyamat hitelessége kérdőjeleződhet meg.
forrás:mr1

Leave a Reply 274 megnézve, 1 alkalommal mai nap |