< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Transzvesztita lehetett a nőként eltemetett ötezer éves férfi

| Mobile | RSS

Transzvesztita lehetett a nőként eltemetett ötezer éves férfi

2011. április 8. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A régészek szerint a közössége megkülönböztette az ötezer éve elhunyt “meleg” férfit. A leletre Prága mellett bukkantak.

Megkülönböztette közössége az ötezer éve elhunyt, feltehetően homoszexuális vagy transzvesztita férfit, akinek földi maradványaira Prága közelében bukkantak.

A férfi az úgynevezett zsinegdíszes kerámia népéhez tartozott. A Kr.e. 2900-2450/2350 közötti kultúra nevét onnan kapta, hogy a még puha agyagedény felületébe pálcikára tekert zsineggel nyomkodták a díszeket. Az így díszített kerámiák Európa nagy részében megtalálhatók. A népességet csatabárdos kultúrának, vagy halomsíros kultúrának is nevezik, mivel harci fegyvereikkel helyezték a férfiakat végső nyugalomra, s kurgánok alatt aludták örök álmukat.

A férfi a késő kőkorszakban, valamikor Kr.e. 2900 és 2500 között élt. Míg a korabeli férfiakat hagyományosan a jobb oldalukra, fejükkel nyugat felé helyezték végső nyugalomra, ezt az elhunytat nőként, a baloldalán, fejjel kelet felé temették el – olvasható a The Daily Mail és a The Daily Telegraph online kiadásában.

A férfiak mellé helyezték harci fegyvereiket, s ellátták őket étellel-itallal a túlvilági létre. A nőket viszont ékszerekkel és “konyhai felszereléssel” temették el, fejük mellé pedig egy tojásalakú edényt helyeztek.

A most feltárt sírban a férfi mellett cserépedényeket találtak, viszont fegyvertelenül temették el.

A régészek meggyőződése szerint szó sincs semmiféle tévedésről, hiszen a zsinegdíszes kerámia népe igen komolyan vette a temetkezési rituálékat.

“Teljesen valószínűtlen, hogy figyelmetlenségből a jobb oldal helyett a balra fektették az elhunytat, s hibásan tájolták volna földi maradványait” – nyilatkozta Kamila Remisova Vesinova ásatásvezető régész, hozzátéve, hogy a férfi feje mellett megtalálták a tojásalakú edényt is.

“Sokkal valószínűbb, hogy eltérő nemi orientációjú személyről, homoszexuálisról vagy transzvesztitáról van szó” – vélekedett Kamila Remisova Vesinova.

Katerina Semradova régész hozzáfűzte, hogy előkerült egy korábbi, a középső kőkorból származó olyan sír, amikor egy harcos amazont fegyvereivel helyeztek végső nyugalomra. A szibériai sámánokat viszont épp oly módon temették el, mint a zsinegdíszes kerámia népéhez tartozó férfit, igaz, a közösségben elfoglalt rangjához méltó gazdag sírmellékletekkel.

“Ebben az esetben viszont egyikről sincs szó” – jegyezte meg Katerina Semradova.

forrás:hirado.hu

Leave a Reply 326 megnézve, 1 alkalommal mai nap |