< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Túl sok a méreg – leveszik a magyar ostyát a polcról ostya, fuzárium, élelmiszerbiztonság

| Mobile | RSS

Túl sok a méreg – leveszik a magyar ostyát a polcról ostya, fuzárium, élelmiszerbiztonság

Ausztriában kivonták a forgalomból a magyar Ziegler ostyagyár két termékét túl magas fuzárium méreg tartalom miatt – jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség. Ziegler Péter, a Ziegler Ostya Bt. ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére az történtekről azt mondta: az általuk használt magyar lisztnek volt a megengedettnél magasabb a Don-toxin tartalma; az ebből készült termékeket visszahívták, a gyártáshoz lengyel lisztet importálnak.

A 150 grammos kiszerelésű sajtos, köményes ízesítésű tallért és az ugyancsak 150 grammos paprikás tallért az engedélyezettnél magasabb deoxynivalenol tartalom miatt hívta vissza a forgalmazó az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (AGES) tájékoztatása szerint.

Ziegler Péter az MTI-nek elmondta: a történtek anyagilag megrengették a céget, amelynek 58 éves működése alatt még nem fordult elő minőségi probléma.

Kifejtette: az általuk használt magyar lisztnek – tudtukon kívül – magasabb volt a Don-toxin tartalma, így az ostyában is határérték feletti mennyiséget lehetett mérni.

Közölte: március elején egy németországi hatósági vizsgálat derítette ki a megengedettnél nagyobb Don-toxin tartalmat a sajtos tallér vizsgálatakor; akkor a cég leállította e termék gyártását és mindet vissza is hívta Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Magyarországról is.

Hozzátette: rajtuk kívül álló oka van a történteknek, a magyar malomtól ugyanis megkapták a minőségi bizonyítványt, de a liszt nem volt ennek megfelelő. Azóta a cég lengyel importlisztet használ a gyártáshoz – közölte, hozzátéve: próbálják a malom felé érvényesíteni az okozott kárt.

A cég által gyártott édes termékeket nem érinti a visszahívás, hiszen azokban kisebb az ostyalap, kevesebb bennük a liszt.
forrás:hirposta

Leave a Reply 187 megnézve, 1 alkalommal mai nap |