< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A legeredményesebb az OTP Negyedére csökkent a bankrendszer nyeresége

| Mobile | RSS

A legeredményesebb az OTP Negyedére csökkent a bankrendszer nyeresége

A bankszektor 2010-ben 72,4 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, az előző évi alig egynegyedét, ezen belül a részvénytársasági formában működő kereskedelmi bankoké 58,2 milliárd, a bankfiókoké 14,2 milliárd forint volt.

Az alacsony eredményért két extra tétel felelős: a szektortól 2010 során beszedett 134 milliárd forintnyi bankadó, valamint egy bank jelentős nagyságrendű értékvesztés-képzése – derül ki a Nemzetközi Bankárképző (NBK) elemzéséből.

A Magyar Bankszövetség online hírlevelében publikált elemzés szerint, míg a 2009-es évet még a nyolc nagybank mindegyike pozitív eredménnyel zárta, 2010 végére már három nagybank is jelentős veszteséget könyvelt el. A veszteséges bankok száma 7-ről 12-re emelkedett, a veszteség pedig a 2009. év végi 15 milliárdról 174 milliárdra nőtt.

A legnagyobb eredménytömeget – a teljes pozitív eredménytömeg 55 százalékát – továbbra is az OTP Csoport tulajdonolja. A második legeredményesebb bank tavaly a K&H volt a teljes eredménytömeg 15 százalékával, majd az UniCredit, a Citibank, az OTP Jelzálogbank, a Budapest Bank, a BNP és az Erste következik.

Az eredmény összetevői közül a kamateredmény éves szinten 13,3 százalékkal emelkedett, ami a kamatbevételek 17 százalékos és a kamatráfordítások 31,2 százalékos csökkenésének eredőjeként alakult ki. A kamateredmény emelkedésének köszönhetően a nettó kamatmarzs (NIM) a 2009-es év végi 2,7-ről 3,1 százalékra nőtt.

A korábbi években a bankrendszer jutalékeredménye nem kiugró mértékben, de folyamatosan emelkedett, tavaly azonban megszakadt ez a tendencia, s a jutalékeredmény kis mértékben, de csökkent. A csökkenés okát egyrészt abban látja az elemzés, hogy a Magatartási kódex korlátozza a hitelhez kapcsolódó jutalékok és költségek emelésének lehetőségét, másrészt abban, hogy a bankok 2010-ben alig változtattak – vagy inkább csökkentettek – a számlavezetéshez kapcsolódó díjakon és jutalékokon, ami 2011-re vélhetően nem lesz igaz.

Az egyéb eredménytételek (pénzügyi műveletek, befektetési szolgáltatás stb.) a 2009. év végi szinthez képest együttesen közel 70 százalékkal csökkentek. Ezen a soron mutatták ki a bankadót, ami egyedül 22,5 százalékpontos csökkenést eredményezett. A befektetési szolgáltatásokkal, a különböző devizákkal és átértékelésekkel kapcsolatos eredmény 36 százalékkal mérséklődött.

A bankok működési költségei a pénzügyi válság kezdete óta folyamatosan csökkentek, de 2010-ben már nem mérséklődtek tovább, éves szinten 1,7 százalékkal emelkedtek.

Bár az értékvesztésnek és a kockázati céltartaléknak meghatározó szerepe volt a 2010. évi eredmény csökkenésében, tavaly a szektorszintű értékvesztés és kockázati céltartalékképzés a 2009-es szinthez képest 20,2 százalékkal csökkent.

A részvénytársasági formában működő bankok szektorszintű sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) az adózás előtti eredményből számítva a 2009. évi 9,1-ről tavaly 2,3 százalékra csökkent, a bankadó nélkül 6,9 százalék lett volna.

A bankszektor adózás előtti eszközarányos nyeresége (ROA) – a bankfiókokkal együtt – a 0,85 százalékos szintről 0,24 százalékra csökkent, ez a bankadó nélkül 0,67 százalék lett volna. Csak a részvénytársasági formában működő bankokat nézve a ROA mutató 0,19 százalék volt, bankadó nélkül 0,8 százalék.

A piaci szereplők teljesítménye meglehetősen változatos képet mutat. A ROE oldalon a legjobb eredményt a K&H érte el, megelőzve az OTP csoportot. Őket követi az UniCredit csoport és a BB. Az Erste az első félév igen jó eredményét követően a második félévben visszaesett, így a nagybankok közül pozitív ROE értékkel az utolsó.

A ROA oldalon az OTP teljesítménye stabilan tartja magát 1,5 százalék körüli értékkel, mögé felzárkózott az UniCredit, a K&H és a Budapest Bank.

Jó eredményt tudott elérni a bankfiókok közül a BNP és a Citibank, továbbá a magas kockázati felárral működő fogyasztási és áruhitelezéssel foglalkozó hitelintézetek. A bankrendszer tagjainak harmada ezzel párhuzamosan veszteséges volt – olvasható az elemzésben.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 280 megnézve, 1 alkalommal mai nap |