< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Képviselőtestülete feloszlatását kéri Esztergom polgármestere Orbán Viktortól

| Mobile | RSS

Képviselőtestülete feloszlatását kéri Esztergom polgármestere Orbán Viktortól

Az Esztergomban fennálló politikai patthelyzet megoldását, képviselőtestülete feloszlatását kéri a város független polgármestere abban a petícióban, amelyet gyalogosan hozott Budapestre mintegy kétszáz helybélivel közösen; a dokumentumot a Miniszterelnökség egyik munkatársa vette át Tétényi Évától a Kossuth téren szombaton. Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere támogatói kíséretében az esztergomi városháza előtti térről péntek kora este indult el a Parlamenthez. A résztvevők, akik „zarándoklat Esztergomért” feliratú zöld láthatósági mellényt viseltek, egész éjjel gyalogoltak, hogy szombat reggelig megtegyék a mintegy 45 kilométeres távot.

A menet szombat reggel ért Budapestre a Szent István-bazilikához, innen a városvezető néhány kísérőjével átsétált az Országházhoz, ahol átadta nyílt levelüket.

Ebben „a megbékélés és a megújulás jegyében” arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, a város díszpolgárát, hogy oszlassa fel az esztergomi képviselő-testületet, mert a helyi Fidesz-frakció a tavalyi októberi helyhatósági választások óta nem hajlandó az együttműködésre. A városvezető az általa tarthatatlannak nevezett helyzet megoldását csak egy előre hozott választás kiírásában látja.

A petíció átadása után Tétényi Éva visszatért a Szent István-bazilikához a zarándoklat résztvevőihez, ahol megköszönte a helybéliek és más civil szervezetek felajánlását. A bazilika lépcsőjén úgy fogalmazott: ez az összefogás legyen példa, hogy a lakosok és a civilek összefogásával bármit el lehet érni.

A rendezvény zárásaként a Szózat eléneklése előtt mintegy 300 postagalambot reptettek fel, azt jelképezve, hogy a történelmi kisváros problémáját és segélykiáltását vigyék hírül a világba, majd térjenek haza Esztergomba.

Az esztergomi képviselő-testület Fidesz-frakciója pénteken közleményben reagált a petícióátadási kezdeményezésre. Szerintük a polgármester azért választotta akciójához a szombati napot, mert három éve ekkor gyújtották fel Meggyes Tamás volt fideszes polgármester házát. “Tétényi Éva ezzel Esztergomot égeti fel, mert az önkormányzati csődtörvény szerint ha a testületet feloszlatását kezdeményezik, az azonnali vagyonfelosztást eredményez” – írta közleményében a helyi Fidesz-frakció.

Az elmúlt hetekben civil szervezetek kezdtek aláírásgyűjtést az előre hozott választásokért Esztergomban. Az MTI információi szerint 7500-nál többen támogatták az új választásokat.

Tétényi Éva Meggyes Tamás fideszes polgármester független kihívójaként 8.117 szavazattal – amely 64,3 százalékos eredményt jelentett – nyerte meg a tavaly októberi választást. A Fidesz-KDNP közös jelöltje – aki már második ciklusát tölti mint országgyűlési képviselő, és 2000 óta polgármesterként irányította tavaly október 3-ig Esztergomot – 4.494 szavazattal mindössze 35,6 százalékos eredményt ért el.

A szombati rendezvényen résztvevő esztergomiak arról panaszkodtak, hogy a helyi képviselőtestület ellehetetleníti a polgármestert, megbénítja a város működését, Esztergom az utóbbi hónapokban „élhetetlen és felháborodott” város lett.

forrás:MTI

Leave a Reply 265 megnézve, 1 alkalommal mai nap |