< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Főszerepben: Schmitt Pál és Kövér László

| Mobile | RSS

Főszerepben: Schmitt Pál és Kövér László

2011. április 10. | hozzászólás | Közélet

A jövő héten valószínűleg elkészül az alkotmánytervezet végleges szövege.
© MTI

A parlament jövő heti ülésén Schmitt Pál köztársasági elnök is ismerteti a készülő alaptörvényről kialakított álláspontját. Az alkotmányozás előzetes menetrendje alapján sor kerülhet Kövér László fideszes házelnök előterjesztői zárszavára is.

A képviselőknek ezt követően több mint 150 módosító, illetve kapcsolódó módosító javaslatról kell határozniuk. A szavazáson feltételezhetően támogatást kaphat az önvédelemhez való jog, illetve a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés lehetőségének alaptörvénybe emelése. A kormánypártok által támogatott javaslatok alapján ugyanakkor abban nem szerepel majd például a kiskorúak után járó szavazati jog, illetve az eredeti tervekkel ellentétben az alkotmány végén nem tüntetik fel az igennel szavazó képviselők nevét.

Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én, ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.
Forrás: MTI

Leave a Reply 337 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: