< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ez itt Lengyelország? Kaczynski megosztja a gyászoló Lengyelországot

| Mobile | RSS

Ez itt Lengyelország? Kaczynski megosztja a gyászoló Lengyelországot

Egy évvel ezelőtt, a Szmolenszk közelében lezuhant Lech Kaczynski államfő és kísérete halála nyomán érzett megdöbbenés és mély gyász egységbe kovácsolta a lengyeleket.

Pártállásra és személyes szimpátiára való tekintet nélkül siratták a köztársaság elnökét, bízva a tragikus repülőgép-szerencsétlenség körülményeinek mielőbbi tisztázásában. Ez máig várat magára, miközben az évforduló napja egy minden korábbinál jobban megosztott Lengyelországra köszöntött rá.

Az elhunyt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski – egyben az ellenzéki Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke – a hétvégén bojkottálta az összes hivatalos megemlékezést fivére halálának évfordulóján. Távol maradt a jelenlegi államfő, Bronislaw Komorowski felesége által vezetett gyászoló küldöttség Szmolenszkban tartott szombati közös imádkozásától és koszorúzásától éppúgy, mint a kormány által a varsói Pow?zki temetőben vasárnap rendezett ceremóniától.

Ehelyett egész délelőtt Varsó utcáit járta híveinek több ezres csoportja élén, amely nemzeti színű és Szolidaritás-zászlókat emelt a magasba. “Ez itt Lengyelország!” – skandálta a tömeg, mintegy azt demonstrálandó, hogy Komorowski, Donald Tusk kormányfő és miniszterei, akik ekkor éppen Pow?zkiban emlékeztek az egy évvel ezelőtti tragédia áldozataira, nem igazi lengyelek – számolt be helyszíni tudósításában a német ARD rádió tudósítója.

A nemzet megosztottságát emelte ki helyszíni tudósításában a német ZDF televízió varsói tudósítója is. A központi temetőben mondott ünnepi beszédében Komorowski sem kerülte meg ezt a pontot. “Föl kell tennünk magunknak a kérdést, vajon mennyit tudtunk az elmúlt 12 hónapban megmenteni abból az érzésből, amely a nemzeti gyász jegyében egységbe forrasztotta a nemzetünket?” – fogalmazott Komorowski. A megosztottság csalhatatlan jele volt, hogy kormány és ellenzék vasárnap külön-külön emlékezett a tavaly április 10-én bekövetkezett tragédiára.

A nemzeti-konzervatív PiS híveit felbőszítette, hogy a szmolenszki szerencsétlenség részleteiről csak vonakodva számolnak be az orosz hatóságok; ráadásul az eddigi közlemények minden felelősséget a lengyel repülőgép pilótáira hárítanak. A PiS Tusk miniszterelnököt sem kíméli, azt állítva: nem gyakorol kellően erős nyomást Moszkvára a teljes igazság feltárása és a valódi felelősök megnevezése érdekében.

Kaczynski híveinek vasárnap délelőtti felvonulásán radikálisan kormány- és oroszellenes jelszavak hangzottak el – számolt be az ARD tudósítója -, előző este pedig, a varsói orosz nagykövetség előtti demonstráción, felbőszült tüntetők elégettek egy Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt ábrázoló bábut.

Vasárnap Kaczynski a kultúrpalota kongresszusi termében tartott rendezvényen odáig ment, hogy részben a Tusk-kormányt tette felelőssé a fivérét szállító gép lezuhanásáért. “Államunk arra sem volt képes, hogy megvédje a köztársasági elnököt, mivel gyönge” – jelentette ki ujjongó hallgatósága előtt a PiS elnöke. A rendezvényt arra is felhasználta, hogy életre hívja a Lech Kaczynski Mozgalmat. Ennek programnyilatkozata kimondja: a mozgalom a Szolidaritás szakszervezet örökösének tekinti magát, inspirációját a kereszténységből meríti, célja pedig az állam átalakítása.

A kultúrpalotából az elnöki palota elé vonult a tömeg, ahol a PiS elnöke “egy másik Lengyelország” megteremtésére szólított fel. Beszédében, amelyet az osztrák hírügynökség beszámolója szerint többször szakított meg ütemes “Jaroslaw, Jaroslaw”, illetve “Szabad Lengyelország” kórus, kifejtette: az új Lengyelország “igazságos, polgáraihoz barátságos, szolidáris és jogállami” ország lesz.

“Ami nem sikerült a 2005. évi választások nyomán, annak most sikerülnie kell” – ígérte a szónok, utalásként arra, hogy az akkor megnyert választások után az ígért nagy átalakítások félbemaradtak, mert a PiS és két kisebb párt koalíciója 2007-ben felbomlott, az új választásokat pedig a jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) nyerte meg. Donald Tusk kormányának a megbízatása idén ősszel jár le, Lengyelország fél éven belül választások elé néz.

A Pow?zki temetőben elhangzott Kaczynski-beszédet a fennálló rendszer megdöntésére szóló felhívásként értékelte a ZDF tudósítója. “Meg kell semmisíteni a klikkrendszert, a maffia és a korrupció rendszerét. Csak ennek megtörténte után lesz igazi Lengyelországunk. A közrendet, a társadalmat, a gazdaságot: mindent meg kell változtatnunk!” – hangoztatta a nemzeti-konzervatív párt elnöke. Megbékélés helyett újból gyűlölet, harag és összeesküvés-elméletek nyomják rá a bélyegüket a lengyel belpolitikára – ért
forrás:ma.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |