< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Csernobili szintre emelték a fukusimai reaktorbaleset minősítését

| Mobile | RSS

Csernobili szintre emelték a fukusimai reaktorbaleset minősítését

A japán hatóságok kedden a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a Fukusima atomerőműben történt baleset minősítését.

A 7-es kategóriába eddig csak a csernobili katasztrófát sorolták. A japán atombiztonsági hatóság szerint a két eset azonban jelentősen különbözik.Japán az eddigi ötösről emelte a legmagasabb, hetes szintre a Fukusima atomerőműben történt baleset minősítését, a nukleáris események besorolására használt nemzetközi INES skálán. Az 5. szintű esemény “telephelyen kívüli kockázattal járó baleset”, míg a hetes “nagyon súlyos baleset”, amelynél fennáll az “akut egészségkárosodás lehetősége”, és több országot is érinthet.

Eddig csak az 1986-os csernobili atomerőműben történt balesetet érte el a hetes szintet az INES-skálán. A japán atombiztonsági hatóság szerint azonban a két eset nagyon különbözik. A fukusimai erőműből kiszabadult radioaktív anyag mennyisége csak tíz százaléka a csernobilinak, ahol a fukusimai erőműtől eltérően reaktorrobbanás is történt – közölte a japán atombiztonsági hatóság.
forrás:atv/FH

Leave a Reply 212 megnézve, 1 alkalommal mai nap |