< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hosszútávon bajt hoz a Fidesz fejére az alkotmányozás

| Mobile | RSS

Hosszútávon bajt hoz a Fidesz fejére az alkotmányozás

Egyelőre azonban segít lebontani a fékek és ellensúlyok rendszerét, illetve bebetonozza a pártot akkor, is ha a következő ciklust ellenzékben lenne kénytelen tölteni, állítja Krekó Péter.

Rövidtávon a Fidesz érdekeit szolgálhatja, közép- és hosszú távon pedig destabilizálhatja a politikai rendszert az új alkotmány, mondta az ATV Start című műsorában Krekó Péter. A Political Capital kutatási igazgatója szerint ugyanis az ellensúlyok gyengítése könnyíthet a Fidesz helyzetén – legalábbis kormányzása alatt –, illetve a jelenlegi kormánypárt ellenzéki időszakban is több alapvető kérdésben megkerülhetetlenné válik. Így például az euró bevezetését ellenzékben is megvétózhatja, miután most alkotmányban rögzítik a nemzeti valutát.

Ám Krekó szerint összességében az alkotmányozási folyamat senkinek nem kedvez, így hosszú távon a Fidesznek sem, hiszen egy olyan helyzetben kezdtek alkotmányozni, amikor egyébként is jól láthatóan csökken a társadalmi támogatottságuk. A következő kormány pedig igen nehéz helyzetben lesz, ha módosítani szeretne, vagy netán újat elfogadni, de kétharmad nélkül egy következő Fidesz-kormánynak is ugyanígy meg lesz kötve a keze.

Az ellenzéki pártok pedig – bár az alkotmányozás folyamatát nem tudták érdemben befolyásolni – támogatottság szempontjából valamelyest profitáltak, mert amíg a Fidesz már többszázezer szavazót veszített, addig mindhárom ellenzéki pártnál jelentek meg új hívek. A Fidesztől elpártolók jelentős része viszont még a bizonytalanok táborát erősíti, így tehát kérdés, hogy őket melyik pártok tudják majd maguk mögé állítani, illetve az utcai demonstrációkban is megnyilvánuló feszültség képes lesz-e egy új politikai erőt kitermelni.
forrás:atv

Leave a Reply 215 megnézve, 1 alkalommal mai nap |