< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A rendőrség fellebbezett! Hajdúhadház: szabadlábon a Szebb Jövőért egyesület őrizetbe vett tagjai

| Mobile | RSS

A rendőrség fellebbezett! Hajdúhadház: szabadlábon a Szebb Jövőért egyesület őrizetbe vett tagjai

2011. április 16. | hozzászólás | Közélet

Megszüntette a garázdaság miatt indított eljárást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagja ellen a Debreceni Városi Bíróság szombaton, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezte őket.

A rendőrség előző nap Hajdúhadházon állította elő, majd vette őrizetbe az öt férfit, akik szórólapokat osztottak és aláírásokat gyűjtöttek a városban arról, a lakosság támogatja-e, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai továbbra is a városban maradjanak.

Deli Tímea bírónő indoklásában elmondta: nem minősül szabálysértésnek az, amit az eljárás alá vont személyek csináltak.

Rámutatott, hogy hárman nem tagjai a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek, s civilként gyűjtötték az aláírásokat, ketten pedig a bíróságon bejegyzett, “törvényesen működő egyesület alapszabályában foglaltaknak megfelelően jártak el, ami a bűnmegelőzésről, a rendőrséggel való együttműködésről szól”.

Az öt eljárás alá vont ember kihallgatásakor egybehangzóan állította, hogy a helyi lakosság “kitüntetett rokonszenve” kíséri hajdúhadházi járőrözésüket.

Bemutatták a bíróságnak azt a négyezer aláírást tartalmazó kérdőívet, amelyet – mint mondták – pénteken négy óra alatt gyűjtöttek össze, s amelyben a lakosság támogatja az egyesület helyi tevékenységét.

A végzés kihirdetését követően Mező Balázs Béla védőügyvéd “felülről vezérelt, politikai koncepciós eljárásnak” minősítette a rendőrségi intézkedést, megjegyezve, hogy ebben az ügyben a feljelentésnek nem volt jogalapja.

Az érintettek és védőik tudomásul vették a bírósági végzést, a rendőrhatóság képviselője fellebbezett, mert szerinte megvalósult a riadalomkeltéssel járó garázdaság.

Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság hirdet jogerős végzést, erre 30 napja van, de az eljárásba vont személyek szabadlábra helyezését nem érinti.

A bíróság épülete előtt mintegy ötvenen várakoztak, s ovációval fogadták a szabadlábra helyezett polgárőröket.

A rendőrség fellebbezett

A rendőrség nem ért egyet a Hajdúhadházon őrizetbe vett járőrözök elleni szabálysértési eljárás bírósági megszüntetésével, és fellebbezést nyújtott be az ügyben.

“A fekete egyenruhában, provokatívan fellépő emberek félelmet keltenek a helyi cigányságban, amely egy jogállamban elfogadhatatlan” – tartalmazza a tárca közleménye, amely szerint a Belügyminisztérium fenntartja azt az álláspontját, hogy a Hajdúhadházon “járőröző” szervezet tagjai elkövették a garázdaság szabálysértését.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) péntek délután azt közölte az MTI-vel, hogy “rendőri jelenlétre” megszüntette járőrözését a Hajdúhadházon tartózkodó csoport.

A közlemény szerint rend és nyugalom van Hajdúhadházon. Amennyiben rendőrség ismételten járőrözést észlel, annak résztvevőit és kezdeményezőit “a hatályos jogszabályok maradéktalan betartására” fogják kötelezni – tették hozzá.

Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő kedden közölte: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két héten át, összesen kétszáz taggal járőrözik Hajdúhadházon demonstratív jelleggel, a közbiztonság javításáért. A járőrözést Hajdúhadház mellett kiterjesztették a két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is.

Pintér Sándor belügyminiszter szerdán egy sajtótájékoztatón kijelentette, “bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon”.

A járőrözés a belügyminiszteri közlés után is folytatódott Hajdúhadházon.

A belügyminiszter a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatban csütörtökön egy EU-tanácskozáson kijelentette: meggyőződése szerint szabálysértések történtek, és a magyar hatóságok ennek megfelelően járnak el.

A belügyminiszter közölte: a törvényesség talaján áll és a törvények betartását kéri a magyar állampolgároktól, a rendőröktől pedig azt, hogy tartassák be azokkal, akik erre maguk nem hajlandóak.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 309 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: