< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Csúnyán satuba fogta a kormány a nyugdíjasokat

| Mobile | RSS

Csúnyán satuba fogta a kormány a nyugdíjasokat

A konvergenciaprogram az idősekre és a szegényekre szánt kiadásokat rántja meg igazán, és nem szakít a reform az elvonás filozófiával.

A 20 ezer milliárdos államadósság jelenleg 80 százaléka a GDP-nek, ezt az arányt 50 százalékra kellene lenyomni, hogy az államháztartás eleget tegyen az alkotmányba emelendő „eladósodási plafon” követelményének. A most benyújtott konvergenciaprogram szerint a kormány a pénzügyi rendteremtés 2015-ig mintegy 64 százalékra szorítja le az államadósság GDP-hez viszonyított arányát. Pedig a kabinet tervezőceruzája nem fog vékonyan: a konveregnciaterv optimista (hivatalos nevén: dinamikus) számítási modellje száguldó gazdasággal kalkulál, miszerint 2011-ben 3,2 százalékkal, 2015-ben pedig már 5,5 százalékkal bővül a nemzeti össztermék. Persze van ennél pesszimistább verzió is: az úgynevezett konzervatív becslés 2011-ben 3,1 százalékos, 2015-ben pedig 3,5 százalékos növekedést valószínűsít.

Ami biztos rekordnak látszik, az az államháztartási hiány alakulása, ugyanis 2011-ben plusz két százalékkal zár a büdzsé. Ami persze nem csoda, hiszen a kabinet visszasöpörte magához a magánnyigdíjpénztárak majdnem 3 ezer milliárdos vagyonát. Jövőre azonban már 2,5 százalék lesz a hiány és fokozatosan mérséklődik 1,5 százalékra 2015-ig. Persze nem magától, hanem leginkább a kőkemény elvonások miatt. Bár a 2011-es költségvetést csak 15 milliárddal kurtította meg a kormány (a táppénzeken és a nyugdíjkasszán nyerve be ezt az összeget), 2012-ben és 2013-ban összesen 1542 milliárd forintot vesz ki a különböző rendszerekből a kabinet.

A foglalkoztatásra 408 milliárddal jut kevesebb – az álláskeresési segély idejének rövidítése miatt 85,8 milliárd forinttal maradhat több a költségvetésben, a táppénzjuttatás felülvizsgálata pedig 20 milliárdot jelenet. 222 milliárdot spórol a kormány a nyugdíjakon: a rokkantnyugdíjazás felülvizsgálatából 205 milliárdot vár a költségvetés, a fegyveres testületek nyugdíjszabályainak átírása 4,5 milliárdos tétel, továbbá a nyugdíjakat a jövőben csak az infláció mértéke alapján emelik, ez 9 milliárd). A tömegközlekedési buksza 105 milliárddal vékonyodik: a MÁV finanszírozásának átszervezésétől 65 milliárdot remél a büdzsé, és elvileg 20 milliárdnyi spórolást jelent az, hogy egy holdingba szuszakolják a Volán-társaságokat és a MÁV-ot.

A gyógyszerkasszából 203 milliárd forintot emel ki a kormány – itt csak a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek támogatásának redukálása 35 milliárd forintot hozhat az állami konyhára. A felsőoktatás 50 milliárddal gazdálkodik kevesebből: a képzési helyek és az állami költségtérítéses létszám csökkentésével járó megtakarításokat mintegy 20,9 milliárdra taksálja az állam. Az állami és önkormányzati finanszírozást 154 milliárd forinttal kurtítják – csak az önkormányzati feladatok méretgazdaságos átszervezése és a hitelfelvétel ellenőrzése 115 milliárd forint megmaradását eredményezheti. Az államadóságcsökkentő-alap befizetései pedig 330 milliárd forintra rúgnak majd (ez a bankadóból, az elektronikus útdíjból, illetve a meghagyott társasági adókulcsból jön össze.)

Ez a kormány szerint pedig ez már részben a kiadási oldal tételeit csökkentő reformpálya, ami nélkül a költségvetési hiány nem stabilizálható. Igaz, a kabinet azt várja, hogy intézkedései nyomán megmozdul a gazdasági is. Például a lakossági fogyasztás is felpöröghet – a szolidabb terv szerint idén 3,1 százalékkal fogyasztana többet a magyar, aztán átlagosan mintegy 2,5 százalékkal hízna a lakossági fogyasztás 2015-ig, míg az optimistább verzió 2013-2015 között javában 4 százalék fölötti fogyasztásnövekedéssel kalkulál. Ráadásul az export és az import egyaránt markánsan növekedne – évi 11-12 százalék között, és mindehhez egy baráti infláció társulna: idén 4 százalék, jövőre 3,4 százalék, végül stabilan 3 százalék lenne a pénzromlás mértéke. És persze a dübörgő gazdaság a foglalkoztatási helyzetet is javítaná: a dinamikus forgatókönyv szerint a 10.9 százalékos munkanélküliségi ráta 5,9 százalékosra szelídülne 2015-re (a konzervatív becslés 8,7 százalékra adja a 2015-ös eredményt), miközben az alkalmazási ráta 62,8 százalékról 68-ra nőne (a kevésbé fényes terv 67,2 százalék).
forrás:atv.hu

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |