< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kadhafi erői civileket ölnek

| Mobile | RSS

Kadhafi erői civileket ölnek

A NATO légi ereje pénteken koncentrált támadásokat intézett a főváros, Tripoli és az attól 150 kilométerre dél-nyugatra fekvő Szenten város körzetében állomásozó Kadhafi-erők ellen. Ez utóbbiak ugyanakkor heves rakétatűz alá vették az ellenzéki kézen lévő, Miszrata várost, megölve mintegy 25 polgári lakost és megsebesítve ennél is sokkal többet. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a szervezet berlini ülésén kilátásba helyezte: változtatnak a NATO-csapások módszerén.

A NATO elítélte azt a kíméletlen módot, ahogy a Moamer el-Kadhafihoz hű erők fellépnek Miszrata ellen és kifejezésre juttatta: addig folytatja líbiai küldetését, amíg az ország diktátora nem távozik a hatalomból.
A NATO légi ereje a nyugat-líbiai Szenten város térségében megtámadta a Kadhafihoz hű erőket, főleg azok harckocsijait. Az elmúlt napokban ezek harcban álltak a felkelőkkel, akik arrafelé több helyiséget is hatalmukban tartanak.

Az ország keleti részében, ahol az ellenzékiek hétfőn visszahódították Adzsdabija várost, ez utóbbiak elindultak Nyugat felé. Céljuk Brega olajkikötő.
A berlini NATO-tanácskozáson Anders Fogh Rasmussen főtitkár pénteken változásokat jelentett be a NATO líbiai taktikájában. “Mivel (Kadhafiék) sűrűn lakott területeken helyezik el nehéz fegyvereiket, új, precízebb fegyverzetre van szükségünk a polgári áldozatok elkerülése végett” – mondta. Nagy-Britannia és Franciaország Berinben a légitámadások fokozását követelte.

Berlinben a NATO-külügyminiszterek pénteken úgy döntöttek, hogy a szervezet történelmében először közös tanácskozást tartanak az Európai Unióval, mégpedig Líbiáról. A tanácskozásra a következő hetekben kerül majd sor. A döntés az után vált lehetségessé, hogy Törökország feladta ellenkezését. Ankara eddig azért nem akart közös NATO-EU-ülést, mert azon részt venne Ciprus is. Márpedig Nicosia nem ismeri el a dél-ciprusi törökök államát.

Kadhafi egyetlen lánya, Ajesa tegnap nyilvános beszédet mondott Tripoliban, azt állítva, hogy a NATO Líbia ellensége. Kétségbe vonta, hogy az apja erői ellen küzdő felkelők valóban civilek, illetve szabadságharcosok és demokraták lennének. Azzal vádolta a líbiai akciókból nagyrészt már kivonult Egyesült Államokat, hogy – 1986-hoz hasonlóan – most is meg akarja ölni a családját. (1986-ban amerikai bombázók támadást intéztek Tripoli ellen, miután líbiai titkos ügynökök egy merénylet során amerikai katonákat öltek meg Nyugat-Berlinben.)

forrás:NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 415 megnézve, 1 alkalommal mai nap |