< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Többet lépnének fel itthon operaénekeseink

| Mobile | RSS

Többet lépnének fel itthon operaénekeseink

Kellenek-e a nemzeti társulatok, vagy elegendő évadokra, sőt, csak egyes előadásokra szerződtetni a művészeket? Kihívás című műsorunkban elhangzott: külföldön is fellépő tehetséges operaénekeseink többet dolgoznának itthon, ha több felkérést kapnának.

Prózai és zenés színházi műfajok esetében egyaránt eltérő módon alkalmazzák a művészeket az egyes országokban, még az unión belül is. Az angolszász nyelvterületeken a prózai színészeknek nem szab határt a nyelvi korlát, egy amerikai ünnepelt színész keresett lehet egy londoni drámában, ahogy egy német színész is felléphet Bécsben. Ahol nincs állandó társulat, vagy a társulatot nagy mértékben egészítik ki szerződéses művészekkel, ott könnyen alkalmaznak fellépőket a világ minden tájáról.

Speciális a dalszínházak helyzete, a legnagyobb tehetségű operaénekes előtt nyitva áll minden kontinens operaháza, ebben a műfajban valóban nincs nyelvi korlát. Tehetséges művészeink messze földre viszik az ország jóhírét, kérdés azonban, hogy ha a legjobbjaink külföldre szerződnek, hogy tarthatja magas színvonalát a nemzeti társulat a Magyar Állami Operaházban.

A megkérdezett művészek egyetértenek abban, hogy sokkal többet lépnének fel itthon, ha több felkérést kapnának jó szerepekkel, erkölcsi megbecsüléssel, még ha az anyagiak alul is maradnak a nagy nemzetközi tiszteletdíjakhoz képest.

Az idei évad szenzációs előadása volt Boito Mefisztofele című operája, de a sikeres produkció már lekerült a színről, az abban éneklő Karajan-ösztöndíjas Palerdi András az utolsó előadás másnapján külföldre utazott, és ugyancsak a Mefisztofelében lép fel Lübeckben. A kérdésre: mi kell ahhoz, hogy többet legyen itthon, azt válaszolta, „szép nagy szerepek”.

Hozzá hasonlóan Ulbrich Andrea is többet énekelne itthon, annak ellenére, hogy számos sikert aratott már külföldön nagy nevű rendezőkkel és karmesterekkel együtt dolgozva. Legutóbb a veronai Arénában lépett fel, ahol Zeffirelli rendezésében énekelt, Azucena szerepében pedig az egész világot járja. Műsorunknak elmondta: próbálja kombinálni, hogy itthon és külföldön is fellépjen, a jelenleginél azonban többet lenne itthon. Ulbrich Andrea utalt arra is: Itáliában nem a fővárosra korlátozódik az operaélet, sok vidéki olasz városban működnek pezsgő dalszínházak.

Haja Zsolt operaénekes fontosnak tartja, hogy idehaza se a fővárosra koncentrálódjon az operajátszás, ezért is lép fel sokat szülővárosában, Debrecenben. Elmondta: nem szeretne külföldre szerződni hosszabb időre, a hazai társulati rendszer híve.
forrás:mr1

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |