< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Induktív tekercsekkel is működik Elektromos autók: tankoljunk “érzésre”

| Mobile | RSS

Induktív tekercsekkel is működik Elektromos autók: tankoljunk “érzésre”

2011. április 18. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A jövőben az e-autósoknak nem lesz szükségük kábelre az akku feltöltéséhez.

A Siemens – BMW-vel együttműködésben fejlesztett – érintkezésmentes töltőtechnikája akkor is működik, ha a járművel csak rövid időre állnak be a töltőállomásra. Ilyen állomást lényegében bármilyen környezetben ki lehet alakítani alig látható módon, vandalizmus ellen védett és kopás-ellenálló kivitelben.

2011 júniusában tesztelni fogják a rendszer képességeit, mégpedig a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium által finanszírozott projekt keretében, amely számos berlini e-autóra terjed majd ki.

Az e-mobilitás terjedését jelentősen gátolja a kiterjedt és megbízható töltőinfrastruktúra hiánya; annál is inkább, mivel az e-autókat gyakrabban kell tölteni, mint a belsőégésű motorral járókat. A Siemens induktív energiaátviteli koncepciója automatikus töltést tesz lehetővé például a várakozó taxiknak is.

A töltőállomás lényeges eleme egy primer és egy szekunder tekercs. Előbbi a nyilvános áramhálózatra van kötve, és teljesen a föld alatt helyezkedik el. A szekunder tekercs a járműhöz van erősítve. A két tekercs között tipikusan 8-15 cm a távolság. Amikor a vezető megindítja a töltési folyamatot, a primer tekercsben áram kezd folyni, és a keletkező mágneses tér a szekunder tekercsben áramot indukál, amely az akkut tölti. Ez a hálózat és az akku közti átviteli rendszer több mint 90%-os hatásfokkal működik. A induktív mágnes tér csak a két tekercs közötti, pontosan meghatározott területen alakul ki. Ezért az autóban és körülötte keletkező mágneses tér erőssége (fluxussűrűsége) messze a nemzetközileg ajánlott 6,25 mikrotesla határérték alatt marad. (A Föld felszínén a földmágnesség erőssége 30-60 mikrotesla között van.)

Május hónaptól egy 3,6 kW töltőteljesítményű prototípust fognak kipróbálni egy e-autóval. A következő hónapban Berlinben folytatódnak a próbák, amelyek révén meghatározható, hogy milyen tökéletesítésekre van szükség ahhoz, hogy a rendszer sorozatgyártású járművekbe legyen integrálható a való élet körülményei között, illetve amelyek lehetőséget adnak a felhasználói tapasztalatok begyűjtésére és azok jövőbeli ügyfél-orientált töltőeljárások szempontjából történő kiértékelésére. A rendszer az energia „smart” (intelligens) használatára is alkalmas, amikor is az e-autók energiatárolóként is használhatók a nap- és szélerőművek felesleges energiájának átmeneti elraktározására.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 325 megnézve, 1 alkalommal mai nap |