< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Török Gábor: újabb apró szög a Fidesz koporsóján

| Mobile | RSS

Török Gábor: újabb apró szög a Fidesz koporsóján

2011. április 18. | hozzászólás | Közélet

Bármi is volt a kormány célja a bírói nyugdíjazás területén hozott módosításával, aki ehhez ebben a formában a nevét és a támogatását adta, az egy újabb apró szöget vert be a Fidesz koporsójába – fogalmaz Török Gábor elemzésében.

Bírósági vezetők 1990 óta még soha nem fogalmaztak olyan keményen, mint a napokban nyilvánosságra hozott, a nyugdíjazási szabályaikat megváltoztatni szándékozó kormányzati döntés ellen tiltakozó nyilatkozatukban – írta Török Gábor blogbejegyzésében.

Érdemes elolvasni a teljes szöveget, mert ilyen erőteljes, egyértelmű, politikailag is értelmezhető üzenetet bírók ezerévente egyszer írnak. „Soha nem hittük volna, hogy hazánkban közösen kell kiállnunk a jogállamiság és a demokrácia alapértékeinek védelmében azokkal szemben, akik közül többen részt vettek a diktatúra lebontásában, a demokratikus államszervezet kialakításában” – vélik tekintélyes bírók, köztük számosan olyanok is – mint az a Havasiné Orbán Mária, akit a szocialisták fideszes kötődése miatt az előző ciklusban nem voltak hajlandók LB-elnöknek megválasztani -, akiket nehéz lenne ellenzéki segéderőnek nevezni – emeli ki a politikai elemző.

Két dolog kétségtelenül vitatható. Egyrészt, hogy időben szólaltak-e meg a bírók, s nem lett volna hatékonyabb, ha nem várnak az utolsó pillanatig, amikor a fejsze nyele (pontosabban a feje) tulajdonképpen már elveszett. Másrészt pedig, hogy ezzel a végül megfogalmazott állásfoglalásukkal nem mentek-e túl messzire, nem állítottak-e olyanokat, amelyek az eset súlyához képest túlzásnak, az ügy túldimenzionálásának látszanak.

Mondom, ezek vitatható kérdések, magam mindkét esetben – jogos ellenérveket is elfogadva – inkább az igen felé hajlok, azt azonban nehezen látom érdemben megkérdőjelezhetőnek, hogy a kormányoldal ebben az ügyben nem nyújtott maradandót- fogalmazott Török Gábor. A kormány mindezidáig adós maradt azzal, hogy értelmesen elmagyarázza, miért hozta be váratlanul az alkotmányozási folyamatba ezt a kérdést.

Bármi is volt a kormány célja a módosítással, olyan kevés politikai haszon származik az akcióból, viszont olyan sok és felesleges konfliktust okoz, ártalmas látszatot keletkeztet (azaz ártalmas), hogy aki ehhez ebben a formában a nevét és a támogatását adta, az egy újabb apró szöget vert be a Fidesz koporsójába
forrás:fn.hu

Leave a Reply 410 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: