< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb áldozatai vannak a viharoknak az Egyesült Államokban

| Mobile | RSS

Újabb áldozatai vannak a viharoknak az Egyesült Államokban

Több tucatra nőtt a tornádók és szélviharok áldozatainak száma, amelyek a hét végén pusztítottak az Egyesült Államok atlanti partvidékén. Helyi idő szerint vasárnap délutánra az áldozatok száma elérte a 45-öt. A legsúlyosabb veszteségeket Észak-Carolina állam szenvedte el: itt a meteorológiai szolgálat által észlelt tornádók 24 ember halálát okozták. Az állam kormányzója, Beverly Perdue katasztrófahelyzetet hirdetett ki. Észak-Carolinát két évtizede nem sújtotta ilyen súlyos tavaszi vihar.

“Rendkívül szokatlan, hogy ilyen erejű tornádók egyszerre ilyen nagy számban jelentkezzenek egy helyen” – jelentette ki Jacqui Jeras meteorológus.

Észak-Carolinában a hét végén a legtöbben, összesen 14-en Bertie megyében vesztették életüket. Károk keletkeztek a Camp Lejeune katonai bázison is, ahol mintegy harmincan szenvedtek könnyebb sérüléseket.

A pusztító forgószelek a Mexikói-öböl felől érkező meleg és a Nagy Tavak vidékéről dél felé vonuló hideg légáramlatok találkozása miatt alakultak ki. Az erős szélviharok, amelyek összesen hét államra terjedtek ki, fákat és villanyoszlopokat csavartak ki, és épületeket döntöttek romba.

forrás:MTI

Leave a Reply 306 megnézve, 1 alkalommal mai nap |